Кајганић: Диплома инжињера се куповала на бензинским пумпама

Г.С.
Кајганић: Диплома инжињера се куповала на бензинским пумпама

САРАЈЕВО - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић рекао је да је акција "Кластер" коју су прије два дана спровели Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Тужилаштво БиХ један од најзначајнијих предмета који се односи на борбу против организованог криминала и корупције у БиХ.


Кајганић је похвалио све припаднике Сипе за изванредно изведену акцију и радње које су трајале од 2021. године, те истакао да током те двије године није дошло до неовлаштеног давања информација у јавности.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се у оквиру истражних радњи дошло до доказа да у БиХ постоји организирана криминална група која се бави продајом диплома, што сматра темељем за сваку корупцију.

"Можемо само мислити како се понашају лица са купљеном дипломом када уђу у органе власти. Купљена је диплома инжењера грађевинарства", рекао је Кајганић и указао на ситуацију која се може десити у будућности, попут дешавања у Турској и Сирији у разорном земљотресу.

Он је додао да су се након акције у јавности појавили документи који могу нашкодити предмету, што ће Тужилаштво испитати.

Кајганић је навео да су задокументовали неколико десетина предмета који се односе на сумњиво издавање диплома.

"Ово је само врх леденог бријега и данас смо поднијели приједлог Суду за одређивање притвора за пет особа, а за шест лица су затражене мјере забране", нагласио је Кајганић.

Он је додао да су ухапшени осумњичени и за прање новца, те организовани криминал, за шта је предвиђена казна 10 и више година.

"Међу особама лишених слободе налазе се ректори, декани, професори и спољни сарадници високошколских установа, а кроз досадашње прикупљање доказа утврдили смо да је могуће на одређеним универзитетима стећи звање доктора или професора у року од пет дана", рекао главни тужилац.

Према његовим ријечима, досадашња истрага у овом предмету је показала да су се ректор, декани и остали увезали са особама из земаља региона.

"То нам отежава рад, али ћемо кроз међународну помоћ и сарадњу са земљама региона настојати да прикупимо доказе и подигнемо квалитетне оптужнице које ће надам се резултирати и осуђујућим пресудама", рекао је Кајганић.

Он је навео да су овим предметом обухваћени поједини приватни универзитети, али да истрага није ограничена само на њих.

"Чињеница да се диплома може купити на бензинској станици доказује да неспорно неко у ланцу контроле рада не ради добро свој посао. Ово све показује да треба да се уозбиљимо и да инсекцијски органи буду ригорознији", рекао је Кајганић.

Кајганић је рекао да је сачињен извјештај о раду који ће бити представљен на сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

"У фокусу јавности је борба против високе корупције и мора се рећи да у полицијским агенцијама имамо лица која су спремна да врше кривична дјела. Спровођењем активности лишили смо слободе 14 полицијских службеника, а лишени слободе су и један судија, адвокат, али и радник у Тужилаштву БиХ", навео је Тегелтија.

Он је нагласио да нико није имун на наведене проблеме, те истакао чињеницу да постоји системски проблем.

Према његовим ријечима, у једној полицијској агенцији службеници у службеним аутима превозе кокаин, те најавио подизање оптужница.

Он је подсјетио и да су крајем 2022. године ухапшени министар у Савјету министара /Милош Лучић/ и службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Кајганић је навео да у Тужилаштву БиХ сматрају да казнена политика у тим предметима треба да буде доста оштрија.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана