Кадровске промјене у ДКП мрежи: СДА лети и из дипломатије

Ведрана Кулага Симић
Кадровске промјене у ДКП мрежи: СДА лети и из дипломатије

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Добром дијелу домаћих амбасадора и конзула у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) БиХ у свијету истекли су мандати или су пред крајем, а расплет политичке ситуације указује на промјене у дипломатији, прије свега када је ријеч о представницима из реда бошњачког народа.

Предсједништво БиХ је, осим за вођење спољне политике, надлежно и за именовање амбасадора и других међународних представника БиХ, од којих највише двије трећине могу бити одабрани с територије ФБиХ.

Уз то, неписано правило јесте то да се чланови Предсједништва једни другима не мијешају у избор дипломата из њихових квота, док је у посљедње вријеме, када је ријеч о Српској, пракса да се српски члан Предсједништва консултује с предсједником Републике у вези с приједлозима за амбасадоре из српске квоте.

Према информацијама до којих је дошао “Глас Српске”, већини амбасадора и конзула већ су истекли мандати и извјесно је да ће доћи до промјена у ДКП мрежи. Ово питање би ускоро требало да се нађе и на дневном реду једне од скоријих сједница Предсједништва БиХ у којем су овом мандату Жељка Цвијановић из Републике Српске, која је замијенила Милорада Додика на позицији српског члана, Жељко Комшић који је реизборио останак на мјесту представника из реда Хрвата, те Денис Бећировић из СДП-а, као бошњачки кадар.

Имајући у виду да је већина актуелних бошњачких дипломата из редова СДА јер су претходни чланови Предсједништва из реда Бошњака били управо из те партије, основано се спекулише да ће у тој квоти доћи до највеће промјене.

- У бошњачком кабинету у Предсједништву БиХ су сада нови људи и управо ту би требало бити највише промјена јер би било чудно да задрже појединце из редова политичког ривала, односно СДА. У друга два је углавном све исто. Комшић је остао, док су Цвијановићева и Додик иста партија. Углавном много мандата у дипломатији је истекло и биће промјена - сматра саговорник “Гласа” близак Предсједништву. 

Професор међународне политике Срђан Перишић очекује да ће кадрови СДА бити склоњени с руководећих позиција у ДКП мрежи, али остаје отворено питање како ће на то одреаговати Запад који има јак утицај у бошњачкој политици.

- Добар део њихових дипломата је формиран по укусу Вашингтона и сигурно ће покушати да их заштити ако буду дирани. Можда не буду на руководећим позицијама, али је сигурно да ће неки остати у служби - оцијенио је за “Глас”.  

БиХ има више од 50 амбасада, конзулата и мисија при међународним организацијама, а власт на заједничком нивоу до 2026. године ће, према већ потписаном споразуму, чинити странке окупљене око СДП-а, ХДЗ-а и СНСД-а. Став је и да та сарадња мора имати одраза и у спољној политици, а Српска осим на кадрове из СДА, има доста замјерки и на рачун дјеловања Жељка Комшића и његових амбасадора, прије свих Свена Алкалаја у УН.

Кључни разлог за то јесте што су промовисали на међународном плану своју политику, а често личне ставове покушавали да представе као званичне БиХ.

ДКП мрежа налази се и под капом Министарства иностраних послова (МИП) БиХ. Кандидат за новог министра насљедника Бисере Турковић, као избора СДА, јесте предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

Каријере

Аналитичари и познаваоци стања у ДКП мрежи дуго упозоравају да је имиџ БиХ нарушен у свијету, али и да је дио дипломата на позицијама само јер су урадили много за странке које су их предложиле, а не због знања и вјештина. Тај став дијели и члан Комисије за спољне послове у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић.

- БиХ не води озбиљну дипломатију нити има каријерне дипломате. Не очекујем никакве промјене у том смислу јер ни Срби, ни Хрвати нити Бошњаци не воде озбиљну бригу о тим кадровима - казао је Петковић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана