Када ће у Српској просјечна плата бити 2.000 марака?

Срна
Када ће у Српској просјечна плата бити 2.000 марака?

БАЊАЛУК - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је циљ власти у Српској да 2026. године просјечна плата буде 1.000 евра, што је оправдано с обзиром на то да је просјечна плата за април била већа од 700 евра.

"Када смо прије пар година рекли да ће просјечна плата у Републици Српској бити 1.000 КМ многи су то омаловажавали и нису вјеровали да ћемо успјети у томе", рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да су пензије у Српској од 2013. године до данас повећане 100 одсто, а само у његовом мандату за око 70 одсто.

"То је за оне који имају 40 година пензијског стажа и више него довољно. Али, не може се очекивати да неко ко има 15 година радног стажа, од чега осам учешћа у Одбрамбено-отаџбинском рату, има пензију од 1.000 КМ", рекао је Вишковић вечерас за РТРС.

Он је напоменуо да се социјални аспект Владе огледа управо у томе да је тим људима омогућено да имају пензију, јер да није тога, не би могли ући у пензиони систем ни по којем закону.

Вишковић сматра да би просјечна плата у Српској већ била 1.000 евра да је прије 15 година добијен гасовод и двије гасне електране по 600 мегавата, како је било предвиђено пројектом и за шта су биле обезбијеђене финансије.

"Развој ове земље не желе одређени амбасадори и други странци и није проблем у грађанима другог ентитета, него у томе што морају да слушају њихове наредбе које им не дозовљавају да се са нама договоре да ми градимо источну интерконекцију, а они јужну, која ће ићи и до Требиња. Зашто се не бисмо тако повезивали да Херцеговина сутра има гасификацију са јужне, а Тузла са источне интерконекције?", упитао је Вишковић.

Он сматра да је крајње вријеме да власти у БиХ почну доносити самостално одлуке у интересу народа који представљају, како би БиХ кренула развојним путем.

Говорећи о Плану раста, Вишковић је истакао да није Република Српска та која кочи његово усвајање, јер су у том погледу учињени додатни напори како би од 113 тачака било усаглашено 110.

"Чак смо успјели да се договоримо и о преостале три које се односе на Уставни суд БиХ, етничко гласање и заједнички кол-центар. И, када сам дошао на састанак и био спреман да прихватим све тачке, услов је био да се усвоји буџет заједничких институција", рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска сагласност на тај буџет дала још у децембру, али да је договор био да, прије усвајања буџета, буду расподијељена блокирана средства која износе око 600 милиона КМ, али тај договор није испоштован.

Он је нагласио да има одличну сарадњу са Владом Федерације БиХ /ФБиХ/ и њеним предсједником Нермином Никшићем.

"Немам проблем са Никшићем, али он има проблем унутар ФБиХ да спроведе оно што договоримо. С друге стране, ја имам већи комодитет у том погледу, те му не могу то замјерити", рекао је Вишковић.

Када је ријеч о предстојећим локалним изборима у БиХ, Вишковић, који је потпредсједник СНСД-а, рекао је да ће побиједити ова странка са својим коалиционим партнерима.

"СНСД ће остати најјача почитичка опција у БиХ - то смо посљедњих 15 година. Резултати се виде у цијелој Републици Српској, градовим и општинама гдје градимо и реновирамо, те са поносом можемо рећи да је већина наших давања већа него у другом ентитету, док раније није било тако", навео је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана