Кабинет српског члана Предсједништва: Конаковић хитно да достави информације о поступку Лагумџије

СРНА
Кабинет српског члана Предсједништва: Конаковић хитно да достави информације о поступку Лагумџије

САРАЈЕВО- Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић затражио је од министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да хитно и без одлагања у што краћем року достави информације о околностима које су претходиле поступку амбасадора Сталне мисије БиХ при УН Златка Лагумџије, који је у Савјету безбједности потписао предложени документ којим се Русија позива да прекине "агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине".

У захтјеву се од Конаковића тражи и информација да ли је Лагумџија, упркос изостанку сагласности Предсједништва БиХ, за свој поступак имао његову или инструкцију Министарства спољних послова.

У захтјеву се наводи да је Лагумџија потписао заједничку изјаву без овлаштења и сагласности чланова Предсједништва БиХ као надлежног органа за вођење спољне политике.

Подсјећа се да је у Уставу БиХ прописано да је Предсједништво БиХ врховни орган у домену спољне политике који консензусом и сагласношћу чланова доноси одлуке о свим питањима спољне политике. Даље се наводи да је Пословником о раду Предсједништва БиХ децидно одређено да је Предсједништво надлежан орган за вођење спољне политике и да у обављању активности из дијапазона својих надлежности заједнички усаглашеним ставовима три члана доноси одлуке из домена спољне политике.

"Из наведеног јасно произлази да Предсједништво БиХ као надлежни орган за спољну политику, преко других органа, у првом реду Министарства спољних послова БиХ, представника дипломатско-конзуларне мреже, амбасада и њихових представника, амбасадора, презентује своје званичне ставове о међународним питањима, те да они увијек и искљчиво морају изражавати консензус и усаглашеност чланова Предсједништва о важним питањима, а не самовољна мишљења", наводи се у захтјеву.

Лагумџија је спорну заједничку изјаву 47 земаља потписао јуче у Њујорку без одобрења Предсједништва БиХ које је једино надлежно за креирање спољне политике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана