Јурић: Укључити регион у систем "Пронађи ме", прво увезивање са Српском

РТРС
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Оснивач Фондације "Пронађи ме" Игор Јурић рекао је да ће случај нестале дјевојчице Данке Илић у Бањској Пољани код Бора промијенити историју потраге за несталом дјецом јер је први пут у Србији покренут систем "Пронађи ме", изразивши наду да ће дјевојчица бити пронађена.

Јурић је рекао да је потребно увезивање региона у систем "Пронађи ме", како би он био употпуњен и како би све земље реаговале одмах по нестанку дјетета.

- Када неко дијете нестане у Србији, а ви у Републици Српској не реагујете одмах као ми и обрнуто, нећемо имати довољно успјеха. Зато сам инсистирао на увезивању читавог региона. Прво увезивање биће између Србије и Републике Српске, односно БиХ - рекао је он.

Јурић је рекао да нема нових сазнања о несталој дјевојчици, али да МУП Србије интензивно ради на оперативном пољу и да је истрага у овој фази усмјерена на ближу фамилију и пријатеље.

Он је подсјетио да за дјевојчицом трага више од 600 припадника МУП-а.

Подсјећамо, двогодишња Данка Илић у уторак је нестала у Бањском пољу код Бора. Припадници МУП-а, током потраге која је ушла у шести дан, претражују дио Брестовачке реке.

Данка је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Дјевојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Због њеног нестанка у Србији је први пут активиран систем "Пронађи ме", намијењен за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица.

Циљ је да се омогући брза дистрибуција информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процијени да би објављивање ове информације у јавности допринијело проналаску дјетета.

Хитно обавјештавање подразумијева слање поруке о нестанку малољетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана