Јујић: Нови закон за боље праћење броја запослених који плату примају из буџета

Срна
Јујић: Нови закон за боље праћење броја запослених који плату примају из буџета

БАЊАЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић најавила је да ће ново законско рјешење створити услове за прецизније и ефективније праћење броја запослених код корисника буџетских средстава Српске.

Јујићева је у писаном интервјуу Срни навела да је ресорно министарство у парламентарну процедуру упутило Приједлог закона о допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске.

Она је додала да ће доношењем тог закона бити створене претпоставке и за транспарентније и ефикасније кориштење буџетских средстава за лична примања запослених.

Допунама овог закона планирано је да се, осим корисника буџетских средстава, прошири обухват и на запослене у здравственом систему и ванбуџетским фондовима.

Када је ријеч о овој години, Јујићева је рекла да је ресорно министарство у парламентарну процедуру упутило и Приједлог закона о државним службеницима чија ће пажња бити посвећена дефинисању одредби ради професионализације државне службе у свим областима управљања људским потенцијалима.

-Значајне новине односе се на унапређење рада државне службе првенствено кроз анализу, аналитичку процјену и градацију радних мјеста, те израду и употребу компетенција у свим процесима, почевши од процеса запошљавања у државну службу - рекла је Јујићева.

Јујићева је поручила је да ће ресорно министарство настојати да актуелне и друге проблеме у функционисању јединица локалне самоуправе рјешава предлагањем нових законских рјешења, те у сарадњи са наведеним јединицама и Савезом општина и градова.

-Циљ је долазак до рјешења која ће омогућити несметано функционисање локалних власти и допринијети унапређењу услуга које се пружају грађанима и локалном економском развоју - рекла је Јујићева.

Када је у питању управљање некретнинама у јединицама локалне самоуправе, Јујићева је рекла да је непокретна имовина један од најважнијих и највреднијих ресурса са којима располажу јединице локалне самоуправе.

Она је истакла да се ефикасним управљањем овом имовином омогућава спровођење јавних функција, задовољавање јавних потреба грађана и остваривање других друштвених и економских користи.

-Резултати ревизије учинка управљања имовином коју је спровела Главна служба за ревизију јавног сектора Српске истичу да примјери земаља у региону показују да стратешко управљање имовином утиче на повећање прихода од имовине и то од осам до 25 одсто буџета јединица локалне самоуправе. У вези с тим, један од наших стратешких фокуса биће управо унапређење управљања градском и општинском непокретном имовином - рекла је Јујићева.

Прецизирала је да је наведена активност дефинисана и Програмом економских реформи за период 2023-2025, као и Приједлогом Стратегије развоја локалне самоуправе Републике Српске за период 2023-2029. година.

-Међутим, уважавајући комплексност проблема управљања некретнинама, унапређење ове области засниваће се на мултисекторском приступу, те ће, поред Министарства укључивати и Министарство финансија, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове, Правобранилаштво Републике Српске, Савез општина и градова и јединице локалне самоуправе, а са крајњим циљем продуктивног коришћења некретнина и успостављања база података и регистра некретнина - напоменула је Јујићева.

Јујићева је констатовала да ће се у овој години законски унаприједити систем локалне самоуправе у циљу да се изађе у сусрет реалним потребама јединица локалне самоуправе и отворе нове могућности које ће допринијети њеном развоју и побољшању квалитета услуга које се пружају грађанима на локалном нивоу.

-У вези с тим, Министарство је за разматрање у Народној скупштини предложило Закон о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи, Закон о статусу функционера у органима јединице локалне самоуправе и Закон о измјенама и допунама Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе - истакла је Јујићева.

Додала је да је Влада недавно донијела Одлуку о усвајању Стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2023-2029. године чиме је јасно изражено опредјељење Владе да се настави процес реформе локалне самоуправе и стратешки усмјерава њен даљи развој.

-Ова стратегија садржи кључна рјешења и мјере за процес децентрализације и унапређења локалне самоуправе на принципима Европске повеље о локалној самоуправи. Унапређење управљања имовином у јединицама локалне самоуправе, јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу, управљање квалитетом, јачање капацитета и стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе, унапређење услуга које се пружају грађанима и међуопштинске сарадње, дигитална трансформација, те креирање повољног пословног окружења, само су неке од тема које су обухваћене новим стратешким документом -навела је она.

Такође, један од приоритета новог стратешког документа је, каже Јујићева, унапређење система подршке неразвијеним јединицама локалне самоуправе кроз развијање механизама додатне материјалне и нематеријалне подршке овим јединицама локалне самоуправе, како би се подстакао њихов развој а тиме и уравнотежен развој јединица локалне самоуправе у Српској, те смањила разлика у степену развијености.

Истакла је да ће најзначајније активности у раду министарства и даље бити усмјерене ка стварању професионалније, ефикасније, ефектније и економичније управе која пружа услуге грађанима и пословној заједници на републичком и нивоу локалне самоуправе.

-Најбитнији планови ове године у области реформе јавне управе, између осталог, су и стварање претпоставки које ће директно допринијети повећању животног стандарда запослених у управи, па самим тим и индиректно свих грађана Српске - оцијенила је Јујићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана