Јуђен: Платформа Кине 16 плус један даје добре резултате

Срна
Јуђен: Платформа Кине 16 плус један даје добре резултате

Пекинг - Платформа за сарадњу Кине са земљама централне и источне Европе "16 плус један" почела је да даје опипљиве резултате, истиче за Срну специјални представник Кине за ову платформу амбасадор Хуо Јуђен.

Јуђен у интервјуу Срни истиче да ће сарадња у оквиру механизма "16 плус један" свим укљученим земљама омогућити већу корист у домену политике, пословања, науке и културе, те омогућити размјене званичних посјета и јачање туризма.


"Сарадња у склопу платформе израсла је у нешто врло опипљиво, нешто што данас даје резултате на задовољство свих укључених у тај механизам. Дијелим став да постоје широке могућности за даљи развој и још боље резултате у заједничком раду", наводи амбасадор Јуђен.

Она сматра да би у наставку сарадње нагласак требао бити на спровођењу докумената који су потписани у оквиру овог међународног механизма.

Механизам "16 плус један" све је зрелији, наводи Јуђенова, с обзиром на то да се за сваку годину потписују смјернице за спровођење, те да је прошле године потписан средњорочни споразум за наредни петогодишњи период.

Када је ријеч о пословној сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе, Јуђен наглашава да је на билатералном нивоу у 2012. години она износила 56,2 милијарде долара, те да је забиљежила тренд раста за 28 одсто у односу на 2010. годину.

"Када је ријеч о инвестицијама Кине у земље централне и источне Европе, оне су износиле пет милијарди долара у 2015. години, док је у супротном смјеру инвестирано 1,2 милијарде долара", прецизирна она у интервјуу Срни.

Кина је изразито спремна за сарадњу у сектору енергетике, тачније, у домену обновљиве енергије на пољу соларне и хидроенергије.

"Постоји велики потенцијал за иградњу хидро и термоелектрана. Спремни смо, такође, сарађивати са свих 16 земаља када је ријеч о нуклеарној енергији, посебно када је ријеч о реконструкцији и надоградњи постојећих нуклеарних електрана, али и у изградњи нових", појашњава Јуђен.

Она указује на чињеницу да свих 16 земаља централне и источне Европе имају велике водне ресурсе, односно могућности развоја пољопривреде, те да међу њима постоје земље којима су потребне кинеске инвестиције у системе наводњавања.

Она наглашава политичики аспект механизма "16 плус један" јер се сваке године одржавају састанци на нивоу предсједника влада. Ове године биће одржана таква конференција у Риги, почетком новембра.

Кина је веома заинтересована за размјене посјета и свођење сарадње у склопу механизма "16 плус један" и на лична познанства, додаје она и наглашава да су и у том аспекту велики потенцијали.

Ситуација је иста и када је ријеч о сарадњи у области културе. У првом реду ту је баријера непознавања језика која треба да буде превазиђена. Због тога је омогућено да многи студенти из земаља централне и источне Европе студирају у Кини, али се истовремено успостављају и катедре језика тих земаља у Кини.

Јуђен наводи да неке земље у оквиру "16 плус један" повезује језик, али и степен развијености због чега је од великог значаја остваривање регионалне сарадње са Кином.

Она указује и на спремност Кине да сарађује у области изградње инфраструктуре, напомињући да су на прошлогодишњем Самиту у Суџоу потписане смјернице које се односе на луке, односно на сарадњу на подручју Јадран-Балтик-Црно море.

То, према ријечима специјалне представнице за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе, показује интересовање 16 земаља за повезивање ових мора и спремност Кине да помогне реконструкцију лука и изградњу инфраструктуре, односно путева и жељезница око тих лука.

"Током предстојећег самита у Риги очекујемо опипљивије резултате у вези са овом иницијативом која је у складу и са оквиром међусобне повезаности ЕУ. Специфични пројекти су балтичка жељезница и пројекти путних коридора Јадрана", истиче Јуђен у интервјуу Срни.

Кина посвећује велику пажњу и када је ријеч о сарадњи у области културе, а добар примјер је "Прољећни фестивал" и неколико манифестација у којима је кинеска култура била у првом плану у земљама централне и источне Европе, када су умјетници из Кине одлично дочекани.

"Веома нам је драго да је 2016. година проглашена годином размјена посјета и сарадње у области културе", поручује Јуђенова.

Сарадња у оквиру механизма "16 плус један" могућа је и у области науке и технике, те традиционалне кинеске медицине.

"Наши пријатељи из Словачке иницирали су Центар за виртуелну размјену технологија. То је примјер како би се у унутар оквира ж16 плус једанж могла развијати сарадња у тој области", прецизира она.

Кина има намјеру да отворити медицинске установе у земљама централне и источне Европе, најављује Јуђен и додаје да је ријеч о земљама у којима постоји велики потенцијал за кинеску традиционалну и биљну медицину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана