Јовић: "Жељезнице" од наредне године постају холдинг

Срна
Foto: ГС

ДОБОЈ - Предузеће "Жељезнице Републике Српске" ће у 2024. годину ући организоване као холдинг са три зависна предузећа – за превоз путника, карго и инфраструктура, изјавио је вршилац дужности генералног директора ове компаније Слађан Јовић и истакао да је задовољан пословањем у прошлој години.

Јовић је на редовној годишњој конференцији за новинаре рекао да су "Жељезнице Републике Српске" успјешно пословале у 2022. години с аспекта превоза робе и путника, као и смањења ванредних ситуација на пругама и путним прелазима.

Он очекује да ће ова година бити рекордна за "Жељезнице" када су у питању уговорени послови и навео да су за потребе "Електропривреде Србије" уговорен четворомјесечни превоз 400.000 тона угља на потезу Плоче-Зворник, уз већ постојећи транспорт од Приједора до Зворника, као и за потребе "Електропривреде Словеније" превоз од 10. фебруара из Приједора треба да се превезе 300.000 тона угља.

"Јуче смо продужили уговор са жМиталомж , па ће током ове године између 1.500.000 и 1.600.000 тона угља превести за потребе Жељезаре у Зеници, на потезу Приједор-Зеница", изјавио је Јовић.

Он је навео да се Влада Републике Српске обавезала да за субвенцију путничког саобраћаја и послова инфраструктуре обезбиједи 20.000.000 КМ, оцијенивши тај износ недовољним да се изврше потребни ремонти и побољша стање на пругама и карго оператеру.

"' Жељезнице Републике Срспке'  ће своје показатеље јасно моћи представити када се изврши конверзија дуга у капитал, односно како је предвиђено у кредитном споразуму са Свјетском банком, када се формира холдинг. Сигурно да ће 'Жељезнице', уз подршку Владе Републике Српске, том конверзијом превазићи одређена стања", изјавио је Јовић и навео да ће тај процес услиједити већ у овој години.

На новинарско питање о расписаном јавном тендеру којим би се ангажовали спољни сарадници за поправке возног парка, Јовић је истакао да је он оквирног карактера и није обавезујући, већ врста резервног плана.

"То нам осигурава неку резерву ако 'Жељезнице' не могу саме да заврше поправку вагона. Ми можео да кажемо да су жЖељезнице Републике Српскеж једине у окружењу које саме себи раде одржавање вагона, док сви други оператери то чине код трећих лица", изјавио је Јовић.

Он је навео да је компанија закључно са 31. децембром укупно запошљавала 1.963 радника, од којих је у прошлој години запослено 100 на оперативно-извршним-техничким пословима, а указује се потреба и за новим.

Помоћник генералног директора за економске послове Слободан Кауриновић каже да су "Жељезнице Републике Српске" задржале стабилност и ликвидност, а све обавезе сервисирале, а да ће финансијски показатељи рада за прошлу годину бити у складу са законом представљени јавности 28. фебруара, када ће бити достављени АПИФ-у и Бањалучкој берзи.

"Имамо одређене пројекције и ако посматрамо пословну активност жЖељезницаж можемо рећи да је на истом нивоу као 2021.године", изјавио је Кауриновић и навео да је током прошле године два пута извршено усклађивање плата са најнижом загарантованом платом у Републици Српској.

Вршилац дужности извршног директора Послова операција Жељко Радић каже да су током прошле године по основу превоза путника оставрени приходи од 287.349 КМ, док је 2021.године то било 211.060 КМ.

Када је у питању превоз роба, у прошлој години остварен је приход од 39.633.244 КМ са превезених 4.791.036 тона, док у 2021.години приходи су износили 32.384.325 КМ са превезених 4.384.525 тона.

Вршилац дужности извршног директора Послова инфраструктуре Драган Зеленковић каже да је током прошле године смањен број ванредних догађаја на путним прелазима, и да се, упркос бројним превентивним кампањама, у 95 одсто случајева радило о непажњи возача у друмском саобраћају.

Према његовим ријечима, током прошле године радило се на редовном одржавању инфраструктуре с циљем обезбјеђења безбиједности саобраћаја и потреба карго оператера и превоза путника.

Зеленковић је указао да су неопходна улагања у инфраструктуру како би биле задовољене европске норме и навео да су у току преговори рехабилитацију инфраструктуре уз Коридор "Пет це".

"Заједно са ресорним министарством и Владом Републике Српске добили смо 85.000.000 евра бесповратних средстава од ЕИБ-а, остало су кредитна средства. У току су преговори. Очекујемо да ћемо до краја године можда имати и расписан тендер за извођење радова", навео је Зеленковић.

Он је навео да капитални ремонти нису рађени у протеклих 40 година, изузев пруга од Добоја до Бањалуке, односно од Добоја до Јошавке, гдје је вршена комплетна ревитализација горњег и доњег строја, те постављена нова сигнализација.

Зеленковић је указао и на велики број путних прелаза, који нису само проблем "Жељезница Републике Српске" већ и припадајућих локалних заједница.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана