Јовић: Као држављанину БиХ не може ми бити забрањен улазак

Г.С.
Foto: РТРС

БЕОГРАД - Политиколог и новинар Никола Јовић, коме је у октобру прошле године забрањен улазак у БиХ, изјавио је Срни да ће искористити сва правна средства да му забрана буде укинута, посебно јер је у међувремену сазнао да је његово примарно држављанство БиХ јер су му родитељи рођени у Шипову, односно Санском Мосту.

"Фактички, они су мени увели ту забрану, не знајући да ја имам двојно држављанство. Увели су ми забрану као држављанину Србије, међутим мени је примарно држављанство БиХ, тако да испало да су они увели забрану свом држављану, што је немогуће. Можете да уведете забрану изласка, али не и забрану уласка. Тако да са својим адвокатом разматрам шта могу да урадим", рекао је Јовић.

Он је појаснио да се родио у Суботици и да је по аутоматизму добио држављанство родитеља, а да је тек накнадно добио држављанство Србије у којој је рођен.

Јовић је навео да се на списку непожељних у БиХ 2022. године нашло десетак српских интелектуалаца, углавном због својих "руских веза", те да се на листи оних којим је забрањен улазак налази још 300 имена, али исламских терориста.

Он је рекао да због забране уласка није могао присуствовати сахрани баке, очеве мајке и да је враћен са граничног прелаза у Градишци на основу рјешење Министарства безбједности у Савјету министара.

"Од граничара сам тада добио папир са решењем Министарства безбедности и ту је писало да се мени забрањује улазак у БиХ. Тамо је наведно неких десет чланова. У суштину иста прича као у случају Александра Раковића, Горана Петронијевића, Милоша Ковића...", рекао је Јовић.

Он је истакао да се у међувремену жалио и да му је жалба одбијена, уз образложење да му је забрањен улазак на основу препоруке Обавјештано-безбједносне агенције.

"У тој препоруци је наведено да сам ја нека претња за њих!?", додао је Јовић.

Он је навео да ће посредством адвоката, усљед нових сазнања, поново упутити жалбу и да очекује да одговор буде позитиван, јер су сви аргументи на његовој страни.

Јовић је изразио наду да ће за Дан Републике Српске, 9. јануар, бити у Републици Српској.

Јовић је за забрану уласка у БиХ сазнао 4. октобра прошле године. У образложењу рјешења које му је уручено наведено је да он "представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку, јавном реду и миру, јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ".

Он је, непосредно прије забране, као новинар извјештавао из зоне сукоба у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана