Јовановић: Запад хоће да Косово испразни од Срба и демонтажу Српске

СРНА
Јовановић: Запад хоће да Косово испразни од Срба и демонтажу Српске

БЕОГРАД - Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оцијенио је да посљедњи догађаји на Косову и Метохији и у БиХ показују да је циљ Запада да Косово испразни од Срба како би Србију ставио пред свршен чин и принудио је да призна једнострану проглашену косовску независност, а потом да се свом снагом сконцентрише на демонтажу Републике Српске.

Јовановић објашњава да су упад приштинских специјалаца у зграде српских институција на сјеверу Косова и њихова блокада дио заједничког сценарија у којем западне силе пуштају премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да игра улогу плаћеног провокатора под условом да их не излаже великом ризику. То што Курти својим несавјесним поступцима помало доводи у неприлику своје политичке родитеље и савезнике, сматра он, не мијења позадину заједничког пројекта.

"У суштини, то је заједничка игра Запада и Куртија, срачуната на то да се Косово испразни од Срба, јер они полазе од тога да када нема Срба, нема ни проблема. Онда је циљ да се Србија принуди да коначно прихвати нову реалност коју је Запад створио на Косову и Метохији, а то је такозвана независност", рекао је Срни Јовановић.

Он је истакао да западни лидери то и не крију, о чему свједочи и чланак француског предсједника Емануела Макрона уочи недавне посјете Србији, у којем је осудио ово што Курти ради, али је истовремено рекао да Охридски споразум мора што прије да се спроведе, а то значи пуна нормализација односа, што је друго име за признање.

"Запад, који је у временској оскудици, мора што пре да заврши послове на западном Балкану, а то ће рећи да Србију потпуно неутралише и да се онда позабави са Републиком Српском", указује Јовановић.

Западу је ту, како каже, сваки савезник пожељан, а на Косову и Метохији то је Курти, док су то у БиХ политички кадрови Бошњака, који су сва јаја ставили у једну корпу - у корпу Америке и очекују да ће за то бити награђени тихом и отворенијом демонтажом Дејтонског споразума с циљем централизације БиХ.

"То су њихови циљеви и они од њих не одустају. Друго питање је да ли ће у томе успети, јер су ту Србија, која је до сада тврда и отпорна у очувању `црвених линија` према Дејтонском споразуму. Међутим, Србија ту није сама, јер има и других потписника и гараната Дејтонског споразума, међу којима је Русија, а она мора да се пита", сматра Јовановић.

Према његовим ријечима, западне силе знају им није лако да се ослободе тог Гордијевог чвора званог Дејтонски споразум, па зато покушавају да тихо, корак по корак, изведу то што су наумили да се ствари на терену толико промијене да кажу да Дејтонски споразум није ни потребан, јер су већ извукли све што је потребно из надлежности ентитета.

Према његовој оцјени, и за Србију и за Републику Српску услови јесу отежани, али се треба борити и имати на уму да више нису саме, јер су се појавиле велике силе које у међународној политичкој равнотежи добијају све више на значају, а то су Кина и Русија.

"Ситуација за Запад није тако једноставна као што би они хтели да је представе и они су тога свесни, због чега бирају такозвана умеренија средства. Не пренагљују, јер знају да би се неким пренагљивањем отворила вода, па би могли да изгубе дете, односно оно што хоће – и да се ослободе Републике Српске и да Србију лише њене неутралности", рекао је Јовановић.

Он објашњава да западне силе желе да се што пре легитимишу као несумњиви господари западне хемисфере, у коју спада и Балкан, тако да хоће да се поставе што спремније у тренутку када буде требало да се сучељавају политички, стратегијски, економски, а можда и друкчије са великим изазовима на Истоку, са БРИКС-ом и у односима са Кином.

"То су ствари које њих ограничавају. Такође, треба имати на уму да ситуација није као пре 20 или 30 година, а неће бити ни у будућности, јер се однос снага свету стално мења, али не у корист Запада, јер само треба видети колико земаља чека у реду за чланство у БРИКС, а колико их чека да се учлани у НАТО. Нема их, што и на Западу јако добро виде и знају шта то значи“, рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана