Јовановић: Републику Српску од ФБиХ раздружују западне силе

СРНА
Јовановић: Републику Српску од ФБиХ раздружују западне силе

БАЊАЛУКА - Републику Српску од ФБиХ раздружују западне силе тиме што је практично истјерују из оквира Дејтонског мировног споразума, када јој систематски, једну по једну, гасе функције гарантоване Споразумом, рекао је Срни некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Јовановић је истакао да се таквим поступањем западних сила "осиромашују ентитети" у БиХ у смислу њихове суштине постојања и главног разлога за доношење мировног споразума у Дејтону.

Он је указао да је главни разлог за доношење Дејтона заустављање рата и релаксирање односа између народа и два ентитета на начин тако што је свакоме осигурана пуна, широка аутономија у самосталном животу и пословању у оквиру заједничке уније, ако би се тако могла назвати БиХ по Дејтонском споразуму.

Према његовим ријечима, недавна пријетња Кристијана Шмита Републици Српској јесте, прије свега, негација ових чињеница које су "јаче него гром".

"Те чињенице демантују сваки покушај бацања кривице са оних рушилаца Дејтонског споразума у које спада не само бошњачки дио руководства, него и западне силе које су изневериле сопствене потписе и систематски настоје да га девалвирају у корист неког другог политичког циља", рекао је Јовановић.

Он је истакао да је тај политички циљ западних сила да се хомогенизује БиХ и, колико је максимално могуће, направи централизована земља у којој ће један народ доминирати.

Јовановић је напоменуо да су то ствари које су неспојиве са Дејтонским мировним споразумом и неприхватљиве за Републику Српску и њен народ, који је прихватио Дејтонски споразум јер му је осигуравао животни простор и комодитет у оквиру заједничке БиХ.

"Кад то почне да се угрожава, и то на систематски начин, онда се сигурно јавља отпор и сумња да се иза тога крије нека друга зла намера, а то је да се Република Српска у суштини преведе у једну административну провинцију која ће бити без политичког живота и релативне самосталности коју јој гарантује мировни споразум", рекао је Јовановић.

Српски дипломата је указао да се Шмит понаша као судија који свира у пиштаљку и одређује пенале, што је, како наводи, понашање које није пожељно.

Он сматра да је улога високог представника међународне заједнице у БиХ одавно изгубила разлог постојања и указује да не може полуколонијани однос према БиХ да траје 30 година и да нема назнака краја.

"То је превазиђена концепција постојања и регулисања живота у сувереној европској земљи, која не заслужује такав малолетнички третман западних сила и високих представника", закључује Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана