Још једна провокација? Хелез тврди да БиХ има више хеликоптера за гашење пожара од Србије

ГС
Још једна провокација? Хелез тврди да БиХ има више хеликоптера за гашење пожара од Србије

САРАЈЕВО - Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез понудио је помоћ Србији, ако је потребна, за гашење пожара казавши како БиХ има далеко више хеликоптера за те намјене.

Хелез је казао да је његово министарство поново добило захтјев Амбасаде Србије за прелет и слијетање хеликоптера МУП-а Србије у сврху гашења пожара у Гацку, а да до овог момента није стигао нити један захтјев за ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ за гашење истог пожара.

Поновио је да Оружане снаге наше земље располажу са двије посаде и два хеликоптера са витлима и једрима, капацитета од 1000 литара и да су наши хеликоптери одмах спремни да изврше задатак гашења пожара.

- Жао ми је што власти Републике Српске злоупотребљавају несрећу да би увукли институције сусједне нам државе Србије на територију Босне и Херцеговине да врше посао и овласти институција Босне и Херцеговине. Уколико су ови покушаји подривања државе Босне и Херцеговине посљедица свесрпског сабора, поручујем им да су џаба засиједали. Њихови закључци су површни и непримјењиви и док сам ја министар одбране БиХ, такво што се неће десити, казао је.

Додао је да нигдје у свијету државе не траже помоћ других држава, док год властитим средствима могу превазићи потешкоће.

- Власти босанскохерцеговачког ентитета РС покушавају ослабити и обесмислити централну власт у нашој земљи, на мала врата увести институције сусједне нам државе Србије да раде посао наших државних институција, казао је.

Апеловао је на власти РС да у складу са законом покрену процедуру за ангажман ресурса Оружаних снага БиХ на гашењу пожара у Гацку.

- Очекујем да ће у складу са надлежностима Министарство сигурности Босне и Херцеговине упутити захтјеве и да ће Предсједништво Босне и Херцеговине одобрити ангажовање ресурса Оружаних снага Босне и Херцеговине и на тај начин дјеловати са циљем пружања подршке нашим грађанима. Оружане снаге БиХ припадају и грађанима Гацка, као и свим другим грађанима у Босни и Херцеговини и спремне су да служе, додао је.

Понудио је хеликоптере Оружаних снага БиХ, ако је потребно да помогну у гашењу пожара у сусједној држави Србији.

- Ако је нашим комшијама потребна помоћ при гашењу пожара, ми имамо далеко више хеликоптера за те намјене те су према нашој процјени и потреби, тренутно 2 хеликоптера са посадама у пуној приправности и спремни су помоћи, казао је Хелез, пише Кликс.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана