Још двије године наде за правду

Маријана Миљић Бјеловук
Још двије године наде за правду

САРАЈЕВО - На адресу Савјета министара БиХ биће упућен приједлог да рок Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина продужи за двије године, односно са 31. децембра ове на крај 2025. године.

Такав закључак донесен је на сједници Надзорног тијела за праћење активности из Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, која је одржана у петак у Сарајеву.

- Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина је од самог настанка била политизована и са терена права пребачена на терен политике. Због свега тога дошло је до вишегодишњег кашњења у процесуирању предмета ратних злочина - рекао је “Гласу” в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић.

Нагласио је да је на сједници Надзорног тијела потврђено како је нереално очекивати да сви предмети ратних злочина буду ријешени у задатом року, односно до 31. децембра 2023. године.

- Због тога је донесен закључак да се на разматрање Савјету министара БиХ упути информација да буде продужен рок трајања Ревидиране стратегије за двије године, односно за онај период који је прошао од коначног приједлога стратегије 2018. године па до њеног усвајања 2020. године - казао је Нуждић.

Највећи број предмета за злочине над Србима није процесуиран због чега је, наводи Нуждић, потребно покушати, бар на неки начин, доћи до правде за српске жртве.

- Морамо бити свјесни и чињенице да је од завршетка рата прошло скоро 30 година и да су и најмлађи извршиоци ратних злочина већ на крају пете или су загазили у шесту деценију живота. Такође, није реално ни да су они у својим двадесетим годинама били значајне личности у командном ланцу па самим тим постоји знак питања на који начин ће се процесуирати најзначајнији наредбодавци ратних злочина - нагласио је Нуждић.

На сједници Надзорног тијела констатовано је и да је дошло до стагнације у процесуирању ратних злочина те су посебно наглашени проблеми све учесталијег раздвајања и преношења предмета, што је у супротности са стратегијом.

- Такође, имамо и стагнацију у вези са расписивањем потјерница, квалитета подигнутих оптужница и динамике суђења. Одавно смо упозоравали на квалитет подигнутих оптужница и динамику суђења због пребацивања одговорности између Суда и Тужилаштва БиХ. И представници Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) су на сједници упозорили на пад квалитета подигнутих оптужница и динамике суђења - рекао је Нуждић.

Због свега наведеног, Надзорно тијело је заузело став да прослиједи закључке ка Тужилаштву и Суду БиХ да те аномалије отклоне.

- Било каква стратегија ова или нека нова не може допринијети да се заустави пракса пребацивања одговорности са тужилаштва на суд и обрнуто, односно да се прекине враћање оптужница, доношење ослобађајућих пресуда, а тиме се понижавају српске жртве - навео је Нуждић.

Нажалост, додаје он, одговорност у свему има и међународна заједница која никада није изашла са отвореним ставом и рекла да су у рату страдали сви те на тај начин дала и поштовање српским жртвама.

- Остаје нам само да се надамо да ће бити довољно политичке воље да се ова стратегија имплементира на начин како је и замишљено - закључио је Нуждић и додао да би нова сједница Надзорног тијела требало да буде одржана крајем идућег мјесеца.

Блокаде

Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина је, након двогодишње блокаде од стране Бошњака, усвојена 24. септембра 2020. у Савјету министара БиХ, а томе су претходили дани усаглашавања о анексу који је постао њен дио, а у чему су учествовали и представници ЕУ.

Тада је усаглашено да ће, између осталог, Министарство правде БиХ, у року од 30 дана, у Савјет министара доставити приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења стратегије.

Међутим, услиједиле су поново блокаде са бошњачке стране, тако да је тек крајем марта ове године формирано Надзорно тијело, а стратегија истиче крајем године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана