Јохан Сатлер за “Глас Српске”: Нисам позвао људе да гласају за промјене

Ведрана Кулага Симић
Foto: Д. Поздеровић

Давањем препоруке да БиХ буде додијељен статус кандидата за чланство у ЕУ покренута је најјача могућа кампања са наше стране. Показано је повјерење и опредјељење да желимо БиХ са нама, поручује у интервјуу за "Глас Српске" специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Суверен избор сваке европске земље је да ли жели да постане дио ЕУ или не, а Сатлер подсјећа да се БиХ опредијелила за тај пут.

- Ми са наше стране радимо што је потребно да се то уради, али је потребно да надлежни у БиХ ураде свој дио посла, објасне грађанима шта је приступни процес, како се преузимају закони и правна стечевина ЕУ, тако да је потребан рад на обје стране. И овај пут наглашавам да желимо видјети цијелу БиХ као једну државу са два ентитета, три конститутивна народа и осталима, у ЕУ - нагласио је Сатлер.

ГЛАС: У колумни објављеној уочи избора позвали сте грађане да стање политике у БиХ "промијене гласањем, а не окретањем леђа". То је у неким политичким круговима у Бањалуци протумачено на начин да позивате грађане да на изборима изаберу промјене, што је означено као мијешање у изборни процес. Чуло се да немате право позивати грађане да бирају промјене јер практично позивате да гласају против оних који су тренутно на власти. Шта кажете на те тврдње?

САТЛЕР: Нема такве фразе у блогу. У тексту је послата порука људима да у што већем броју изађу на изборе. То је суштина демократије. Позив је био да се гласа по властитом нахођењу. Ако људи сматрају да исти треба да остану на власти, то је њихова одлука, али постоји нешто, нарочито међу млађим гласачима, а то је тврдња да не могу ништа промијенити својим гласом. То је погрешно и опасно. Демократија се састоји од учешћа и то је био циљ поруке.

ГЛАС: Значи, демантујете оптужбе о мијешању у изборни процес у БиХ?

САТЛЕР: Апсолутно. Озбиљно схватам посао дипломате. Порука је била јасна - допринесите учешћем, а не неучествовањем.

ГЛАС: Подржавате Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ. ЦИК, с друге стране, према тврдњама из Српске, у постизборном периоду повлачи потезе који нису у складу са законом. Како то коментаришете?

САТЛЕР: Сврха приступног процеса и онога шта ради ЕУ је изградња институција. Стуб демократије су институције које професионално обављају свој посао. ЕУ је због тога толико помагала и рад правосуђа да бисте на виши ниво подигли владавину права. ЦИК је изузетно важна институција за спровођење избора у БиХ. Има право и дужност да преиспита сваки навод о нерегуларностима у изборном процесу. То и раде сада. Прије двије године, када су спровођени локални избори у БиХ, ЦИК је успио да обави добар посао и ми се надамо да ће такав закључак услиједити и сада након избора 2. октобра.

ГЛАС: Подржавате дјеловање Кристијана Шмита који на мјесто високог представника није изабран на легитиман начин и без одговарајуће одлуке Савјета безбједности УН. Шта тиме постижете?

САТЛЕР: ЕУ и ја лично подржавамо Канцеларију високог представника јер је дио дејтонске структуре. Није тајна да ЕУ жели напредак БиХ на европском путу и отворено смо говорили да желимо да видимо више домаћих рјешења. Због тога смо са америчким колегама били дио процеса изборних и уставних реформи, али, нажалост, није дошло до компромиса. Углавном, ЕУ се залаже за доста више домаћих рјешења. Суштина је да домаћи политичари и парламенти доносе одлуке на путу БиХ ка ЕУ, што ће на крају и значити мање међународне супервизије.  

ГЛАС: Кажете да подржавате рад Канцеларије ОХР-а, а Шмита?

САТЛЕР: Да.

ГЛАС: Како земља са ОХР-ом може бити кредибилан преговарач са ЕУ?

САТЛЕР: Ово је фер питање. И стоји ово што сам раније рекао, али још нисмо у фази преговора о чланству у ЕУ, већ у фази када је препоручен кандидатски статус. То је позитиван корак и та порука је веома гласно речена. Европска комисија јесте спремна да са БиХ крене даље.

ГЛАС: Европска комисија је препоручила да БиХ коначно добије статус кандидата за чланство. Због чега се толико чекало на тај потез и шта се промијенило претходних дана и седмица у односу на раније године кад су из Брисела стално стизале поруке да се још нису стекли услови за то?

САТЛЕР: Три главне околности су узете у обзир. Прво, шта су надлежни у БиХ урадили током три године, односно од Мишљења Европске комисије 2019. Урађено је шест, седам ставки од 14 кључних приоритета. Било је помака као што је договор у Мостару, нова стратегија за рад на предметима ратних злочина, било је напретка у сектору јавне управе, усвојен је Закон о јавним набавкама. Тако да је било помака, иако би у Бриселу можда рекли да је било недовољно. И заиста, ако погледате извјештај за прошлу годину, у праву сте, јер није учињено довољно. Али, сагледаван је дужи период. Други разлог је геополитички моменат. Налазимо се у једној новој ери након руске инвазије на Украјину. У Европи смо стали раме уз раме једни уз друге, али и уз земље западног Балкана и успијевамо заједно корачати кроз ову кризу. А као треће, ово представља и задатак за оне који ће формирати власт, односно владе и парламенте након ових избора на свим нивоима. Очекујемо да ће брже радити и испунити очекивања грађана који од власти очекују да их поведу ка ЕУ.

ГЛАС: Значи, и руско-украјински сукоб је утицао на одлуку јер су се, након давања статуса кандидата Украјини према скраћеној процедури, могле чути критике да је и БиХ то заслужила, а није добила.

САТЛЕР: Геополитичка ситуација је реалност. Нико не живи у вакууму. 27 земаља чланица је узело у обзир дешавања у свијету приликом доношења ове одлуке. 

ГЛАС: Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је током разговора са европским комесаром за проширење да је извјештај Европске комисије за БиХ у значајном обиму тенденциозан и необјективан, те да не доприноси унапређењу односа у БиХ. Изнесене су оптужбе да Српска блокира законодавне и извршне институције на нивоу БиХ. Да ли је Српска заиста проблем и једини у БиХ?

САТЛЕР: Причао сам са предсједавајућим Тегелтијом, са којим имам коректан однос. Успјели смо да завршимо одређене ствари заједно, али сам га подсјетио да ће, ако пажљиво прочита тај, истина, подужи извјештај, видјети да је поприлично избалансиран. Да, говори се о блокадама и да су великим дијелом долазиле из Републике Српске. Блокиран је био рад Парламента, Предсједништва БиХ, али ако се погледа остатак извјештаја, види се да је доста критика усмјерено и према ФБиХ, гдје је техничка влада од 2014. Нова власт никада није конституисана, а грађани су изашли на изборе. Критиковано је и неименовање судија у федералном Уставном суду, тако да је критика била равномјерно усмјерена и према другим дијеловима земље. С тим ни критика према ЕУ, с те стране, не стоји. У нашем интересу је да БиХ у потпуности крене напријед.

ГЛАС: Можда су се критике према Српској гласније чуле?

САТЛЕР: Треба прочитати цијели извјештај. Он је избалансиран. Цитиране су добре и лоше ствари, наведено гдје је остварен напредак. Усклађеност са спољном и безбједносном политиком ЕУ је порасла на више од 80 одсто, што је више него у неким сусједним земљама. Нама се пребацује и да, као, дајемо извјесну оцјену само земаља које су дио претприступног процеса. Ријеч је о методологији коју ЕУ користи успјешно 30 година. Политика проширења је најуспјешнија политика ЕУ. Порасли смо са шест на 27 земаља чланица и све су оствариле просперитет. Извјештај који се тражи од земаља које су у овом претприступном процесу је тражен и од осталих које су кроз то прошле, али подносе их и наше земље чланице.

Инат

ГЛАС: Нешто дуже од три године сте специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ. Какве сте утиске за то вријеме стекли о домаћим политичарима, али и о обичном народу, менталитету, култури у овом дијелу Европе?

САТЛЕР: Мој посао специјалног представника је један од најфасцинантнијих које имамо у систему ЕУ, али и један од најтежих. Ипак, радост коју ми доноси надмашује све потешкоће током рада. Срећем различите људе. Видио сам шта раде и колико успију да надмаше могућности, те постигну више него што би се и могло очекивати од једне релативно мале земље са нешто више од три милиона становника. И то у свим областима, од спорта, музике, филма, театра, успјеси и резултати су изузетни.

ГЛАС: Шта бисте издвојили као најфасцинантније?

САТЛЕР: Поменуо сам неке ствари, али та енергија, снага, посвећеност и јако је тешко рећи одакле све долази. Имате можда у том неком свом генетском базену нешто што вас чини успјешним, али има и оно нешто што овдје зовете "инат". Можда је то дио објашњења, у позитивном смислу. Види се та посебна воља за успјехом и превазилажењем одређених потешкоћа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана