Јеринић о „случају Халијард“: Не могу да оспоре истину

Жарко Марковић
Јеринић о „случају Халијард“: Не могу да оспоре истину

ДОБОЈ - Не може једна Бењамина Карић или било ко у Сарајеву коме се не свиђају историјске чињеница да оспори истину и податак да су Срби били борци против фашизма у Другом свјетском рату, каже за „Глас Српске“ градоначелник Добоја Борис Јеринић.

- То што се њима не свиђа, њихов је проблем, али о томе не причају само Срби, него и Американци.  Некада је било забрањено да говоримо истину и свако повезивање са четничким равногорским покретом било је забрањено у времену комунизма - рекао је Јеринић комантаришући буру због филма „Хероји Халијарда“.

Приказивање трејлера за филм “Хероји Халијарда” српског режисера Радоша Бајића на Сарајево филм фестивалу у уторак навече било је окидач за нови талас хистерије у главном граду БиХ која одише како антисрпским нотама, тако и новим доказима о сталној потреби тамошње политичке елите да се бави ревизијом историје и прошлост тумачи на искривљен начин. “Операција Халијард” назив је подухвата који су пред крај Другог свјетског рата организовали припадници Југословенске војске у отаџбини чији је командант био Дража Михаиловић. Током 1944. године са подручја Србије и БиХ је, захваљујући “Дражиним четницима” спасено неколико стотина углавном америчких пилота чије су летјелице оборене у ратним дејствима. 

Дио операције “Халијард” изведен је и на планини Озрен, у мјесту Бољанић, гдје се већ годинама обиљежава годишњица овог догађаја.

Како каже Јеринић, све о операцији “Халијард” најбоље знају свједоци и људи који његују традицију, у првом реду амерички пилоти, који и у Прањанима у Србији, и у Бољанићу, говоре о историјским чињеницама.

- Цвијетин Тодић био је командант четничког покрета, а мјештани српских села у НДХ спасавали су те људе. То су историјске чињенице. О улози становника Бољанића у том подухвату на Озрену и данас говоре бројни свједоци - рекао је Јеринић.

Контраст студио”: Филм „Хероји Халијарда“

приказао чињенице,

халабука се дигла због политике

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић наглашава да је Драгољуб Дража Михаиловић  због спасавања америчких пилота постхумно 1948. године од тадашњег предсједника САД Харија Трумана одликован америчком Легијом заслуга, па заиста чуди „запрепаштеност“ федералних медија због „пропуста“ организатора Сарајево филм фестивала, који је промовисао филм, редитеља Радоша Бајића.

Радош Бајић: Имали смо позив и за званични

програм ССФ-а, знало се о чему филм говори

- Погледах у своју кућну библиотеку и пронађох књигу америчког аутора која говори о операцији “Халијард” која је била највећа акција спасавања савезничких пилота у Другом свјетском рату, њих 500. Вратим мисли у историјске податке, па додатно провјерим још једну историјску чињеницу. Радош Бајић снимио је филм о историјској чињеници. Врхунски филм. Филм о истини. И они запрепашћени “пропустом”?! - навео је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана