Јеринић: ЦИК одузимањем електорског права директно утиче на исход избора за Вијеће народа

Срна
Јеринић: ЦИК одузимањем електорског права директно утиче на исход избора за Вијеће народа

ДОБОЈ- Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, одузевши електорско право двојици одборника из реда хрватског народа у Скупштини овог града, жели да утиче на избор хрватских делегата у Вијећу народа Републике Српске, што је класично кршење људских права и покушај мајоризације једног народа.

-Не знам да ли је намјерна или ненамјерна грешка, али је списак - који је достављен у Народну скупштину Републике Српске, а односи се на одборнике из реда хрватског народа који треба да изаберу делегате у Вијећу народа Српске из реда хрватског народа - без два Хрвата из Скупштине града Добоја, што доводи у сумњу да ли је опет о неком „шуму“ ријеч - изјавио је Јеринић.

Јеринић је на конференцији за новинаре рекао да ЦИК БиХ на овај начин може да утиче на исход гласања у Народној скупштини Републике Српске и да дубоко вјерује да ће грешка бити исправљена.

-То су људи који су се и 2016. и 2020. налазили на листи из реда хрватског народа, нису попут људи из одређених политичких партија које ставе Хрвата за представника свог народа, а да он уствари представља један други народ. Такав случај имамо и у Предсједништву БиХ и ту мислим на господина (Жељка) Комшића - изјавио је Јеринић.

Он је изразио наду да ће већ данас доћи одговор из ЦИК-а БиХ.

-Ријеч је о класичном кршењу људских права и слобода јер су два одборника из реда хрватског народа у Скупштини града Добоја ускраћена за своје право - њихова имена нису достављена и нису обавијештена да требају да гласају за делегате у Вијећу народа - указао је Јеринић.

Јеринић вјерује да је то ненамјерна грешка, али, каже, увијек на Добоју.

-Зашто на Добоју - то је питање које постављам и предсједнику и свим члановима ЦИК-а БиХ? -  упитао је Јеринић.

Он је истакао да га, с обзиром на то да је ЦИК доносио одлуке које нису у складу са законом, односно сам ЦИК који није изабран у складу са законом, не чуди та чињеница око Добоја.

-Само не знам која је крајња намјера и под чијом директивом покушавају да одузму право људима хрватске националности да се тако изјашњавају? Ово је још један вид мајоризације хрватског народа - оцијенио је Јеринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана