Јелена Тривић: Не подржавам отцјепљење Српске јер знам чему то води

ГС
Јелена Тривић: Не подржавам отцјепљење Српске јер знам чему то води

САРАЈЕВО – Република Српска унутар БиХ темељ је моје политике. Неки други говоре о отцјепљењу. Моја политичка опција и ја лично, не говоримо о отцјепљењу. Ето, ту је разлика.

Рекла је то предсједница Народног фронта Јелена Тривић током гостовања на Федералној телевизији гдје је говорила је о бројним актуелним политичким темама те се нарочито осврнула на дјеловање предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Не подржавам то јер знам чему то води. То не би било добро никоме - ни региону, ни БиХ, ни људима који овдје живе, којих све више, због такве реторике, одлази. По питању кампање „Граница постоји“, коју из сјене води СНСД – ни са тим се не слажем. Није добро излазити на међуентитетске линије и давати сигнале тензија. Све политичке теме рјешавају се за политичким столом. То је мој став – нагласила је Тривићева.

На питање која је разлика између ње и СНСД-а, када је у питању државотворна политика, истакла је како неке сличности ипак постоје.

Говорећи о  раду Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ рекла је да се „треба вратити у онај период брзог формирања власти који је и практично био једини резултат на основу којег је дојивен, незаслужено, кандидатски статус БиХ“.

-Након тог почетничког заноса, „Додик ће се промијенити“, „бавићемо се програмским стварима“, врло брзо, није прошло ни мјесец, већ се ушло у фазе блокада, и с једне, и с друге и с треће стране. Нисам могла вјеровати да неко може наивно вјеровати да ће се било који политички актер тек тако промијенити и његова већ зацементирана идеолошка стајалишта, конкретно, ако говоримо о Милораду Додику - рекла је Тривићева.

Објаснила је и зашто је одбила сусрет са Кристијаном Шмитом у Бањалуци

-Ни по овој теми нисам „у истој колони“ с Додиком. Ја њега не зовем туристом и не говорим му ружне ријечи. Нисмо се састали зато што нисмо хтјели да будемо ми ти преко којих се прелама нешто што је, условно речено, вербални рат, између Шмита и Додика. То није наша битка. Питање је зашто је Шмит упао у Додикову матрицу, а с друге стране неки његови потези су ишли у корист Додика – сматра она.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ и о томе подржава ли захтјеве СНСД-а навела је да би их подржавали  када би "знали да су то стриктни ставови од којих се неће одустати".

-Који ће бити толико чврсти да нико не може да каже – Додик овај пут неће преварити. Не може се ни пребројати колико је пута СНСД прекршио властите закључке - тврди она.

Додаје како то питање СНСД ни не жели да ријеши, а не желе, можда, како је навела, ни многи партнери с друге стране у БиХ, како би постојала тема на којој они ратују.

-Ту нема интереса грађана. То су само интереси партија, замрзнути конфликти - сматра Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана