Куртиновић: Штрајк незаконит, бањалучки вртићи сутра раде

Срна
Куртиновић: Штрајк незаконит, бањалучки вртићи сутра раде

БАЊАЛУКА - Директор бањалучког Центра за предшколско образовање и васпитање Јелена Куртиновић изјавила је да је штрајк радника ове установе који је најављен за сутра незаконит, те да родитељи могу своју дјецу довести у вртиће.

Куртиновићева је поручила да радници Центра имају обавезу да раде, јер је одлука о ступању у штрајк донесена незаконито.

Куртиновићева је појаснила да је Законом о штрајку уређено да је област друштвене бриге о дјеци дјелатност од општег интереса, и зато је у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука потребно организовати минимум процеса рада.

Синдикат образовања науке и културе Републике Српске, Синдикалне организације ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука, одлуку о ступању у штрајк доставио је у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука 12.октобра 2022. године, наводи Куртиновићева.

Она објашњава да је у Одлуци прецизирано да штрајк креће у четвртак 20. октобра 2022. године у 06:00 часова.

“Законом о штрајку регулисано је да се у дјелатностима од општег интереса штрајк најављује послодавцу најкасније десет дана прије почетка штрајка, достављањем писане одлуке о ступању у штрајк”, појаснила је Куртиновићева.

Она је додала да, како приликом доношења Одлуке о ступању у штрајк од 12. октобра 2022. године поменути Синдикат није испоштовао рокове прописане Законом о штрајку, Одлука о ступању у штрајк је стим незаконита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана