Јелена Јовановић за "Глас" о ситуацији на пожарима захваћеним грчким острвима и нашим туристима

Милош Васиљевић
Јелена Јовановић за "Глас" о ситуацији на пожарима захваћеним грчким острвима и нашим туристима

АТИНА – Нема наших сународника који су затражили помоћ са Родоса и Крфа које су захватили велики пожари, а све је под контролом Цивилне заштите Грчке која је путем броја 112 обавијестила све оне који се налазе у угроженим подручјима о евакуацији.

Рекла је ово за "Глас Српске " шеф Представништва Републике Српске Јелена Јовановић која је нагласила да је због пожара евакуисано више од 20.000 туриста са Родоса.

- Неки летови су укинути, неки нису. Највећи број туриста који се налази на Родосу је из Велике Британије која ће послати три авиона како би евакуисала сународнике из Грчке - рекла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, наши туристи углавном љетују на Крфу, али како каже, ни са тог острва још им се нико није јавио.

- Ситуација се мијења из сата у сат, под контролом је ватра, а 17 села је евакуисано. У контакту смо и са агенцијом "Тамо далеко" која доводи српске туристе и они су нас информисали да нема наших туриста који су се јављали за помоћ – рекла ја Јовановићева.

У Грчкој и даље бјесне пожари на Родосу, Крфу, Агиосу, Каристосу и Иликису, у гашењу пожара учествују ватрогасци и добровољци, а од јутрос су у борбу са ватреном стихијом поново укључени и авиони и хеликоптери.

Ватрогасна служба саопштила је да су у недјељу избила 64 нова шумска пожара због екстремно високих температура, објавио је "Грик репортер".

На Родосу су се ватрогасци цијелу ноћ борили са буктињама између Апола и Платаније, а шеф ватрогасаца Василис Ватракојанис рекао је на хитном брифингу за новинаре да постоји сумња да су пожари на Родосу подметнути и да је у току истрага о томе.

Ватракојанис је навео да је на Родосу тренутно у току велико распламсавање пожара у близини насеља Асклипиеио у правцу југа, преноси "Катимерини".

Он је рекао да у гашењу пожара учествују јаке ватрогасне снаге на земљи, осам авиона, од којих су два из Турске и један из Хрватске, као и 10 хеликоптера, од којих су два из Египта.

Полиција је саопштила да је село Асклипиеио евакуисано.

Ватракојанис је рекао да пожари на Родосу пријете подручју гдје се налази 10 одсто хотела, у централним и југоисточним дијеловима острва, а да сјеверни и западни дијелови нису захваћени, наводи "Грик репортер".

Стотине туриста налази се на међународном аеродрому на Родосу, а неки покушавају да спавају на пешкирима за плажу док чекају летове са острва.

Вјетар брзине 49 километара на сат отежава напоре да се пламен стави под контролу, а најмање три хотела су уништена у пожару у шумском подручју Киотари, на истоку Родоса.

Портпарол грчке полиције Константија Димоглидоу рекла је да је са Родоса евакуисано подручје са 30.000 људи и да је то највећа евакуација од пожара у Грчкој икада.

Туристичка компанија ТУИ саопштила је да је током ноћи обавила три лета од Родоса у Велику Британију да би превезла туристе са острва које су захватили пожари, преноси Ројтерс.

Грик рипортер наводи да сателитски снимак свемирског програма ЕУ "Коперник" показује размјере штете од шумског пожара на Родосу.

Више од 100 квадратних километара земље до сада је изгорјело, док се ватрогасци боре са пожаром шести дан заредом.

На Крфу пожар букти у сјевероисточном дијелу острва и јужно од Перитије, а према подацима ватрогасне службе, још није стигао ни до једног насеља, објавио је "Катимерини".

Ватрогасна служба је навела да је јутрос дошло до озбиљног разбуктавања пожара у области Виглатури, а да је током ноћи послата порука да се евакуишу области Санта, Мегула, Порта, Палаја Перитија, Синије, Виглатури, Нисаки, Роу, Катаболо, Кентома, Трици, Кококилас, Саракинијатика, Плагија, Калами, Влахатика и Кабалерина.

Градоначелник Сјеверног Крфа Гиоргос Махимарис изјавио је да је реч о  подметнутом пожару јер је ватра избила истовремено на три различита мејста на обронцима планине Пантократорас.

Према информацијама ватрогасне службе, евакуисана су насеља Платис Гиалос, Ливади, Кастри, Потами, Пернараки и Платанистос.

Како је саопштено, дошло је јутрос до новог пожара на острву Евија, гдје дувају јаки вјетрови, а у гашењу учествује 77 ватрогасаца, 25 возила, три јединице без возила, као и три авиона и два хеликоптера.

Пожар у Иликису не угрожава ниједно насеље, а у гашењу учествује 60 ватрогасаца, 21 возило, три јединице без возила, као и два хеликоптера и два авиона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана