Јефтинији хљеб далеко од трпезе

Данијела Бајић
Јефтинији хљеб далеко од трпезе

БАЊАЛУКА - Да ће цијена хљеба још неко вријеме бити главна тема разговора између представника Владе Републике Српске и пекарске индустрије показао је јучерашњи састанак, на којем се водила бурна расправа о појефтињењу пекарских производа. Коначног договора није било, а да ли ће услиједити у идућим данима, тек ћемо видјети, јер пекари не одустају од свог става да за то нема простора.

Цијена хљеба, која, према ријечима потрошача, немилосрдно расте, разликује се од града до града па је тако, примјера ради у Бањалуци за ову основну животну намирнице потребно издвојити и до 2,30 марака.

Посљедње дивљање цијена у пекарама почело је почетком ове године, а под изговором да су због раста најниже плате у Српској са 700 на 900 марака скочили и њихови трошкови.

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић истакао је ће с циљем проналаска заједничког рјешења наредног понедјељка опет одржати састанак са представницима пекарске индустрије и Привредне коморе.

- У припреми је уредба о цијени основног хљеба тип 500 и заједнички ћемо тражити начин и калкулацију да бисмо дефинисали цијену и грамажу - рекао је Шулић.

Додао је да је главни задатак да грађанима буде обезбијеђен јефтинији хљеб, јер је то основна животна намирница.

- Оно што су нам дали као приједлог, а на чему и ја инсистирам, јесте да у што краћем року буде направљена социјална карта да би се знао обухват грађана - рекао је Шулић, додајући да ће и то бити једна од тема наредног састанка.

Према његовим ријечима, у Српској има четрдесетак референтних производа који су у 80 до 90 одсто случајева јефтинији него у ФБиХ и Србији те много јефтинији него у Хрватској и Аустрији.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је за “Глас Српске” да ће сутра одржати састанак са свим пекарима из Српске, да би наредне седмице имали конкретне приједлоге са којима ће изаћи пред ресорног министра.

- Нисмо за то да се доноси неко исхитрено рјешење које би направило проблеме, како пекарима тако и потрошачима у смислу да се ограниче неке цијене па да грађани добију хљеб лошијег квалитета или мање грамаже него што је то предвиђено. Тражимо начин да направимо неко компромисно рјешење - казао је Рачић.

Додао је да морају урадити одређене калкулације да би имали тачну рачуницу колики су трошкови производње хљеба.

Предсједник Удружења пекара регије Бањалука при Привредној комори Горан Грабовац истакао је да је састанак иницирала Влада РС те да пред собом нису имали ниједну тачку дневног реда.

- Представници Владе имају неке своје приједлоге. Тако да ми од њих очекујемо да са својим стручним тимовима, ако их уопште и имају, предложе одређене акционе планове када је ријеч о појефтињењу хљеба. Они тако сваке изборне године пријете доношењем неких уредби. И они ће то свакако и урадити са или без наше сагласности - казао је Грабовац.

Додао је да је прва уредба о ограничењу марже млинско-пекарских, млијечних и других производа донесена 2007. године те је и даље на снази, само што се из године у годину повећавала разлика.

- Ми смо, између осталог, годинама потенцирали да буде уведена диференцирана стопа ПДВ-а, јер смо једина земља у окружењу гдје се исти износ пореза на додату вриједност плаћа било да је то хљеб, кифла, цигарете, злато или храна за бебе, што не би требало да буде сврстано у исту категорију - рекао је Грабовац.

Додао је да би пекари можда и спустили цијене својих производа када би стопа ПДВ-а била нижа, али, како тврди, надлежни тешко да хоће да се одрекну свог колача.

Предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”, наводи за “Глас” да пекари у Семберији нису мијењали цијене својих производа те сматра да их ни даље не треба кориговати.

- Са корекцијом ћемо морати у случају да дође до новог поскупљења репроматеријала и енергената, док простора за спуштање цијена нема. Хљеб кошта од 1,50 до 1,80 марака - истакао је Пелемиш, који није био на јучерашњем састанку у Влади, јер како каже није ни био позван.

Након разговора са пекарима у просторијама министарства одржан је састанак са заштитницима права потрошача.

Координатор приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Зоран Петош истакао је да повећање износа минималне плате у Српској не смије бити оправдање за повећање цијена хљеба и против тога се треба борити, јер удио у цијени није само повећање минималца.

- То што брашно није поскупјело само је један у низу аргумента да је поскупљење хљеба неоправдано. Маржу, такође, треба ограничити и када су у питању други производи, између осталог, свјеже месо - казао је Петош.

Да су цијене пекарских производа у Српској високе, сматрају и у Удружењу за заштиту потрошача “Реакција” Бањалука.

- Министру Шулићу смо представили нашу анализу која доказује да цијене пекарских производа нису реалне. Надам се да ће идуће седмице коначно бити донесена одлука, а у интересу потрошача, који ионако плаћају велик цех - казао је Душан Срдић из поменутог удружења.

Кампања

Какав однос пекари у Српској имају према грађанима, према ријечима Дениса Шулића, говори чињеница да се нико од њих није прикључио кампањи “Друштвено одговорни” и понудио јефтиније производе.

Посебно, истакао је он, боде очи то што је велика разлика у цијени хљеба у Српској и Србији, гдје килограм овог производа преко Дрине кошта 1,90 марака, док је код нас 3,20 марка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана