Једно писмо открило све апсурде

Ведрана Кулага Симић
Једно писмо открило све апсурде

БАЊАЛУКА - Вијест да је Министарство иностраних послова (МИП) БиХ стало на пут писму које је српски члан и у том моменту предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић послала генералном секретару УН још је један дипломатски скандал без казне, али показује и сву немоћ политичких структура у Сарајеву да се одупру здравим иницијативама које су и за њих важне.

Став је то саговорника “Гласа” у вези са посљедњим информацијама које су потресле сектор спољних послова БиХ, након што су у МИП-у, на чијем челу је Елмедин Конаковић, процијенили да не би требало да Сталној мисији БиХ при УН прослиједе писмо у којем Цвијановићева од Антонија Гутереша тражи доказ да је Кристијан Шмит, резолуцијом Савјета безбједности, именован за високог представника у БиХ.

Магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа за “Глас” је казао да постоје одређени помаци у односима на релацији МИП - Предсједништво БиХ, али и да се понављају скандали.

- Сада видимо да се писма других чланова Предсједништва, као што је оно од стране Дениса Бећировића, уредно просљеђују и достављају. Начин на који кабинет српског члана Предсједништва дјелује је проактиван и добар те показује да има иницијатива према међународним круговима. С друге стране, дјеловање МИП-а показује да постоји страх да би писмо могло проузроковати одређене посљедице - казао је Калужа који је био генерални конзул БиХ у Франкфурту.

Наглашава да постоје механизми и начини да то писмо буде достављено УН те да вјерује да ће то, на крају, тако и завршити.

- То што неко не да сагласност или не прослиједи писмо, не значи да оно неће стићи на адресу. Немогуће га је зауставити, као ни иницијативу из Српске да чињенице изађу на видјело, али се назире немоћ политичких структура. И за Сарајево и Бањалуку и Мостар је важно да се утврди да ли је тај господин ту својом вољом или именован у складу са процедурама, а УН је институција која треба да достави тај одговор - истакао је Калужа, који сматра да кабинет српског члана Предсједништва показује да им није циљ урушавање система, већ да буде показано право лице институција.

Дипломата Слободан Шоја наглашава за “Глас” да је већ дуго троугао српски члан Предсједништва БиХ - МИП - Мисија БиХ у Њујорку безнадежно зачаран и предмет сталних неспоразума и сукоба, али и слика наше несавршености и апсурдности. Истиче да се, у принципу, инструкције са виших инстанци власти морају извршити, као и да постоји и могућност да се о свему расправи прије извршења и размотре сви аспекти, али документ мора бити послат.

- Имао сам у својој дипломатској пракси ситуацију када је инструкција била лоша и контрапродуктивна. Реално, писмо Жељке Цвијановић је техничко-информативне природе и у принципу таква врста упита не мора ићи са тог највишег нивоа које има политичку тежину. Писмо сигурно не би било добро дочекано, што је мање битно, важније је то што се одговор могао добити на једноставнији начин, а могао се добити и на директном састанку са генералним секретаром - оцијенио је Шоја.

Цвијановићева је, подсјетио је, недавним присуством на посебној сједници Савјета безбједности УН, постигла велики дипломатски успјех, али би, како каже, послије овог писма могла погоршати свој положај у том тијелу и “стога је и боље што писмо није упућено”.

- Независно од тога што је одбијањем да писмо буде прослијеђено несвјесно и ненамјерно учињена услуга српском члану Предсједништва БиХ, велики је прекршај сам чин одбијања. Да су неким случајем министар или амбасадор Срби, писмо би било прослијеђено, што је опет апсурдно и нездраво - казао је Шоја.

Цензура

Амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић је подвукла да је МИП БиХ био дужан да прослиједи писмо, а не да се бави цензуром.

- Ако смо видјели да се допис бошњачког члана Дениса Бећировића шаље, а српског члана Предсједништва БиХ доводи у питање, то говори да је српски народ у незавидној позицији - рекла је Кондић Панић, која сматра да је очигледно да Елмедину Конаковићу смета став Жељке Цвијановић о Кристијану Шмиту, “иначе би писмо дошло тамо гдје је требало да дође”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана