Јединство Српске и Србије чува вјеру и традицију

Маријана Миљић Бјеловук
Јединство Српске и Србије чува вјеру и традицију

БАЊАЛУКА - Република Српска и Србија заједно ће по четврти пут заредом у недјељу обиљежити 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна свечаност која ће окупити званичнике са обје стране Дрине биће одржана највјероватније на аеродрому у Батајници.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић подсјетио је да Србија и Српска од 2021. године заједнички обиљежавају 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

- Обиљежавање овог датума је значајно јер је он симбол јединства нације и јунаштва српског народа. Само јединством и саборношћу српски народ може сачувати своју културу, традицију и вјеру - казао је “Гласу” Егић. 

Као и претходне године и ове ће на граничном прелазу преко ријеке Дрине, између Скелана и Бајине Баште, спајањем застава Републике Српске и Србије те интонирањем химне “Боже правде” и подсјећањима на значај 15. септембра, бити обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

- На тај начин вратићемо сјећање и емоције. Република Српска је највећа побједа српског народа у 20. вијеку. Срби више не смију правити грешке. Морамо чувати тековине борбе за одбрану Републике Српске - рекао је “Гласу” предсједник Удружења “Мост” из Сребренице Радомир Павловић и додао да Дрина не смије бити граница међу Србима.

У Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова наводе да ће све детаље о обиљежавању 15. септембра имати данас, али додају да ће централна свечаност бити вјероватно одржана у Батајници у Београду.

И у Влади Србије наводе да ће централна свечаност, иако још увијек није званично саопштено, највјероватније бити одржана  на војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници јер ће и Војска Србије у недјељу, односно 15. септембра, на том аеродрому одржати приказ способности.

Такође из Министарства одбране саопштили су да се Војска Србије интензивно припрема за приказ способности “Застава 2024.” у Батајници на коме ће бити ангажовано више од 6.000 припадника министарства и војске, око 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова.

Посјетиоци ће бити у прилици да погледају летачки програм, приказ дијела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

Такође су навели да ће капије војног аеродрома у Батајници бити отворене од 9.30 часова, а сви заинтересовани грађани моћи ће до 15 часова да обиђу тактичко-технички збор савременог наоружања и војне опреме, као и средстава у развоју.

Значај

Дан српског јединства, слободе и националне заставе свједочи о једној од највеличанственијих побједа у многовјековној историји Србије - пробоју Солунског фронта до кога је дошло 15. септембра 1918. године када се на врху Кајмакчалана побједоносно завијорила српска застава. Због тога, овај празник обухвата, наводе историчари, не само јединство и слогу већ и националну заставу и слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана