"Јединство је кључ": Зашто опозиција у Српској не може превазићи разлике

ГС
"Јединство је кључ": Зашто опозиција у Српској не може превазићи разлике

БАЊАЛУКА - Представници СДС-а и ПДП-а одржаће у сриједу, 31. јануара, заједнички састанак, на коме ће кључна тема бити локални избори и могућа коалициона сарадња, а већ од идуће седмице исти састанци биће одржани и са Покретом за правду и ред и Народним фронтом.

Уочи самих састанака, о очекивањима и ставовима разговарали смо са представницима ове четири странке, а оно што се може закључити јесте да ће СДС покушати да спусти лопту нетрпељивости међу опозиционарима, али и да је потпуно јасно да ни то неће помоћи да опозиција има заједничке кандидате у свакој локалној заједници у Републици Српској.

Састанак СДСа и ПДП-а заказан је за 12 часова у просторијама СДС-а у Бањалуци, а највећа опозициона странка биће домаћин и преосталих састанака, на које ће се, како је потврђено "Независним новинама", одазвати и делегације осталих опозиционих партија.

"Онда ће послије тога бити одржан заједнички састанак са свим странкама", поручио је Милан Миличевић, предсједник СДС-а, те додао:

"Да ми видимо шта једни другима имамо рећи и да се изнесе какав ко има став о изборима и наступу на изборима. Све оно што читамо у медијима, што једни о другима преко медија шаљу као поруку није исто као што је уживо рећи. Након тога, видјећемо гдје се у ствари налазимо, гдје се може направити компромис, а гдје не може, то је суштина“.

А из ставова других јасно је да је опозиција на великој раскрсници, из које један пут води у даље нетрпељивости, а други у наду да се договор о одређеним питањима може постићи.

Јединство је кључ, кажу из ПДП-а, поручујући да опозиција у што више локалних заједница треба изађе са заједничким кандидатом.

"Наравно да то није могуће очекивати у свим локалним заједницама, али је сигурно да руководства странака треба да теже циљу да имамо што више заједничких кандидата", истиче Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а.

У овом тренутку чини се да је управо ПДП у најнезавиднијој ситуацији, јер су највећи проблеми око кандидатуре за градоначелника Бањалуке, коју тренутно врши њихов Драшко Станивуковић.

Подсјетимо, иако је Станивуковић најавио нову кандидатуру, неће имати подршку Народног фронта и Покрета за правду и ред, који предлажу друга два кандидата. Ипак, из ПДП-а, не желећи да дубље анализирају ово питање, поручују да још има времена да се постигне заједнички договор.

"Знајући да се кандидатуре подносе у јулу, рекао бих да има довољно времена и да ћемо успјети постићи договор и на нивоу Бањалуке", наводи Вуковић,преносе Независне.

За представнике Народног фронта не постоји дилема када је у питању опозициони договор, а он ће се, истакла је Јелена Тривић, предсједница ове странке, базирати на искрености.

"Наша кључна максима са којом идемо, не у разговор са опозицијом, него пред народ је да ће Народни фронт сарађивати са свим оним искреним опозиционим снагама и појединцима који се боре против режима Милорада Додика, али не са онима који су формално у опозицији, а суштински дио режима.

Има ту више особа, истакнутих функционера тих странака, и не смије се све свести само на једну особу", нагласила је Тривићева.

Даље истиче да постоје општине о којима треба водити разговоре, али и да има оних у којима је све апсолутно јасно и гдје ће кандидати бити заједнички. Али, не и са ПДПом у Бањалуци.

"Нема односа са ПДПом, зато што ми не можемо рећи само је Драшко Станивуковић у ПДПу. Драшко има подршку руководства ПДПа. Нико се јавно од њега није оградио. Али, то не значи да ће обично чланство ПДПа и симпатизери гласати за Драшка, зато што им то каже руководство странке или било ко из ПДПа. Јер, ако се кандидујем, ја очекујем подршку и симпатизера ПДПа", додала је она.

Најконкретнији су из Покрета за правду и ред.

"Ми ћемо се трудити да направимо договоре пред локалне изборе, како бисмо имали заједничке кандидате. Ми са СДСом немамо никаквих спорних питања, изузев Сокоца и Угљевика, гдје су Милован Цицко Бјелица и Василије Перић направили неку врсту фузије са СНСДом. Ту не постоји могућност сарадње. Када је у питању ПДП,  нема сарадње са Драшком Станивуковићем. Ми смо предложили једно компромисно рјешење, а то је да Игор Црнадак буде кандидат опозиције у Бањалуци и већ смо то изнијели представницима ПДПа", поручио је Небојша Вукановић, предсједник Покрета.

На питање да ли то значи да Покрет не би подржао кандидатуру Јелене Тривић, Вукановић каже да никако не искључује могућност да и Јелена Тривић буде кандидат опозиције у Бањалуци.

Они који прате ова дешавања истичу да су једина шанса за опозицију заједнички кандидати.

“Мада, више се не зна ни ко је опозиција, а ко може бити тројански коњ. Мислим да су гласачи генерално и збуњени и разочарани. Они људи који су истинска опозиција овом систему, а дио система су готово и власт и опозиција, немају шансу да побиједе на изборима јер немају ничију подршку", сматра новинар Владимир Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана