Јединство и саборност залог опстанка српског народа

Данијела Бајић
Јединство и саборност залог опстанка српског народа

БАЊАЛУКА - Република Српска и Србија налазе се пред великим изазовима и искушењима, а манифестација “Дани Српске у Србији” идеална је прилика да још једном покажемо саборност и јединство с обје стране Дрине и укажемо на притиске којима смо изложени.

Рекао је то за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић најављујући 12. по реду манифестацију са које ће бити послата јасна порука, а то је да је у овом тренутку најважније очување идентитета, културе, традиције, обичаја, вјере, језика и писма. 

Посебан акценат на овој шестодневној манифестацији, која 20. септембра почиње у Београду, а завршава се у Зрењанину, биће стављен на сарадњу малих и средњих предузећа. 

- Заједно са привредним коморама с обје стране Дрине представићемо потенцијале Српске и инвестиционе могућности за привреднике и инвеститоре из Србије да улажу у Српској - казао је Цицовић.

Додао је да је овогодишња манифестација симболично планирана у 12 градова и општина, гдје ће бити организоване посјете делегација и сусрети привредника, а с циљем стварања што бољих услова за увезивање малих и средњих предузећа у Српској и Србији како би на најбољи начин хватали корак са свим дешавањима у региону и свијету. 

- Осим тога, велику пажњу ћемо посветити везивању наших градова, општина и народа - рекао је Цицовић и истакао да ће у Београду, између осталог, бити представљена монографија са причом невидљивих хероја, породица из Грчке које су деведесетих година прошлог вијека угостиле српску дјецу и на тај начин већини њих спасле дјетињство. 

На овогодишњем издању биће, како је најавио, представљени и одређени документарни филмови у Југословенској кинотеци, као што је “Магла у рукама” режисерке Милане Мајар у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

- Филм говори о животу и дјелу бањалучког књижевника Ђуре Дамјановића, једног од великана српске књижевности 20. вијека - казао је Цицовић подсјетивши да сваке године припреме богат програм, а да ће тако бити и овај пут. 

Представљена ће бити, нагласио је он, цијела Република Српска, од Бањалуке, Приједора и Добоја до Источног Сарајева, Бијељине и Требиња. 

Осим Београда и Зрењанина, богат програм у оквиру ове манифестације планиран је и у Крагујевцу, Краљеву, Суботици, Крушевцу, Пожаревцу, те Новом Саду, Сомбору, Нишу, Врању и Сремској Митровици.

- Наша манифестација постала је потпуно препознатљива у Србији и ове године смо, за разлику од претходне, у Врању и Сремској Митровици. Жао нам је запоставити Врање јер су програми које ми организујемо невјероватно добро посјећени - рекао је Цицовић.

Он је истакао да су институције културе у Србији, градови и општине толико сусретљиви да организација ове манифестације не може бити тешка и захтјевна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана