Јавор: Забрана мирног скупа - срамота за сарајевске институције

Срна
Јавор: Забрана мирног скупа - срамота за сарајевске институције

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Слободан Јавор данас је најоштрије осудио забрану одржавања скупа подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику испред Суда и Тужилаштва БиХ и оцијенио да је то велика срамота за сарајевске институције.

"Овом одлуком су још једном у Сарајеву изречени јефтини политички изговори којима се покушава спријечити изражавање воље српског народа. То јасно показује ко заиста диригује и руководи са БиХ и да се све одлуке доносе у неколико страних амбасада и политичких канцеларија у Сарајеву", изјавио је Јавор Срни.

Он је оцијенио да је ово преседан и јасна порука српском народу да мора бити јединствен у својим ставовима и одбрани интереса Републике Српске и њеног руководства.

"Нажалост, овај сценарио се могао наслутити од политичког Сарајева у којем одавно за Србе мјеста нема. Ово је само још једна у низу порука да БиХ као оваква није одржива", оцијенио је Јавор.

Из МУП-а Сарајевског кантона саопштено је да је полиција забранила за сутра најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ "због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога".

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Додику и Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да сутра дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, начелници општина и градова, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана