Јасеновац и Козара говоре ко су лоши момци

Вељко Зељковић
Јасеновац и Козара говоре ко су лоши момци

БАЊАЛУКА - Појединим њемачким званичницима очигледно је било мало геноцида над српским народом у Другом свјетском рату те би сада поново да одлучују о животу и судбини Срба на простору Балкана.

Општи је ово став званичника из Републике Српске, који су реаговали на увреде члана Бундестага Михаела Бранда на рачун Републике Српске, њених институција и предсједника Милорада Додика те Србије и Русије.

Коментаришући Брандове изјаве, који је у интервју за сарајевско “Ослобођење” Дејтонски споразум назвао “неправедним договором који је наградио ратне злочине” и који “крши основне европске и западне вриједности”, при том позивајући Њемачку, ЕУ, НАТО и ОХР да “ буду против лоших момака у БиХ”, шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић поручио је да сви други народи, осим њемачког, имају право да говоре о теми лоших момака.

- Треба да заувијек заћуте у име жртава и потомака Јасеновца, Козаре, Просаре, Јадовна, Крагујевца и свих других мјеста. Тај недорасли Бранд, да је било шта прочитао, знао би шта су његови сународници чинили овом напаћеном српском народу, који је дао непроцјењив допринос слободи других народа, не само на тлу бивше Југославије, већ и Кајмакчалана, Шпаније, Солуна и другдје - истакао је Новић, додајући да се Брандове изјаве уклапају у оркестрирану хајку на српски народ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић каже да се још једном показало да су основна оружја непријатеља Српске и Дејтонског споразума - лажи и подметања. Како истиче, када нестане аргумената, онда лажи и подметања постају оружје за обрачун. Сматра и да овакве и сличне изјаве треба схватити као позив Србима да буду јединствени, да буду заједно у овим тренуцима који им нису наклоњени.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић каже да није изненађена изјавама, како их је назвала, острашћених чланова Бундестага попут Михаела Бранда, кога је позвала да се држи подаље од српског народа. Како је истакла нацистичка Њемачка се кроз историју добро потрудила да докаже како се понашају “лоши момци” и како изгледа геноцид. Поручила је Бранду да се залаже за свој или који год жели народ, а да своје прљаве мисли, ријечи и руке држи подаље од Срба са ових простора.

- Живјеће српски народ и наши предсједници Милорад Додик и Александар Вучић. Живјеће Српска и Србија. Мржња Бранда и њему сличних инспирација су и инат за будућност српске нације - констатовала је она.

Сличан став изнио је и њен колега из Парламента Мирослав Вујичић наводећи да Њемачка константно показује да није благонаклона према Србима и да не схвата ситуацију у БиХ и на Балкану.

- Не знам да ли је разлог историјска чињеница што су Срби били и у Првом и у Другом свјетском рату на страни антифашиста, јер видимо да су им они који су били на њемачкој страни и данас савезници - рекао је Вујичић.

Каже и да се нажалост неке ствари у њемачкој политици не мијењају, да Србима никада није опроштено што су оба свјетска рата били на правој страни, за разлику од њих, који су починили огромне злочине.

Крајњи циљ

Михаел Бранд је члан Предсједништва Клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу и замјеник предсједавајућег Групе за југоисточну Европу. Одговарајући на питање новинара да ли види БиХ као пуноправну чланицу НАТО-а у скорој будућности, истакао је, а говорећи о политичарима из Српске - да пси који лају не гризу. Поручио је и да ће БиХ постати чланица овог војног савеза, јер, како тврди, многи на Западу, од САД до Њемачке, то желе видјети и раде за тај циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана