Јаћимовић: Оптужница против Додика - правно и политичко насиље

Срна
Јаћимовић: Оптужница против Додика - правно и политичко насиље

СКОПЉЕ - Амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији Драган Јаћимовић изјавио је Срни да је подршка амбасадора и генералних конзула БиХ из реда српског народа предсједнику Републике Српске Милораду Додику веома важна зато што подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против њега представља правно и политичко насиље учињено уз притисак одређених страних служби.

"Сматрам да је недопустиво и неукусно мијешање странаца, представника страних амбасада и представника међународне заједнице у унутрашња питања у БиХ", истакао је Јаћимовић.

Он је напоменуо да Кристијан Шмит никако не представља легалног и легитимног представника међународне заједнице, већ "узурпатора који нарушава правни поредак БиХ".

Јаћимовић је навео да је БиХ више него способна да сама доноси одлуке на свим нивоима, без ичије помоћи.

"Сваки покушај мијешања и утицања на одлуке легално изабраних званичника у БиХ доприноси већој дестабилизацији земље и све мањој шанси за напредовање у економском смислу и кретање према чланству у ЕУ", истакао је Јаћимовић.

Он је рекао да су сви амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа, као и шефови представништава Републике Српске у иностранству упутили безрезервну подршку предсједнику Републике.

Јаћимовић је указао на то да се у посљедњих скоро 30 година у БиХ странци константно мијешају и намећу своје одлуке, ставове и мишљења, додајући да је крајње вријеме да представници међународне заједнице схвате да се мора поштовати изборна воља грађана, како у Републици Српској, тако и у Федерацији, и у цијелој БиХ.

"Замислите да се ја, као представник БиХ у Сјеверној Македонији, мијешам у унутрашња питања у тој земљи, да намећем ставове и мишљења, да кројим политику људима чији нисам изабрани представник. Мислим да бих био проглашен персоном нон грата у врло кратком року", рекао је Јаћимовић.

Што се тиче Сјеверне Македоније, он каже да њени представници нису заузимали никакав посебан став у вези са овим питањем, односно да он није упознат с тим, као и да македонски медији нису посебно извјештавали о томе.

"Како је и наведено у писму подршке предсједнику Републике Српске, у наредном периоду ћу активно радити на информисању свих релевантних институција у Сјеверној Македонији, дипломатских представништава акредитованих у тој земљи, те међународних и невладиних организација да су мјере које су предузете против највиших званичника Републике Српске тиранске, антидемократске и антицивилизацијске", истакао је Јаћимовић.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили су отворено писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику због, како су нагласили, скандалозне одлуке Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против њега као предсједника Републике Српске.

У писму се истиче да "чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је ријеч о тиранији и стању најсличнијем окупацији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана