Изручење није могуће: Одбјегли педофил лоциран у Хрватској

ГС
Изручење није могуће: Одбјегли педофил лоциран у Хрватској

БАЊАЛУКА - Ивица Мишковић (64) из Какња, који је побјегао из зграде Основног суда у Бањалуци, успио је пребјећи у Хрватску и тамо је лоциран, а будући да је ријеч о хрватском држављанину он неће бити изручен правосуђу БиХ.

- МУП Републике Српске активно ради на лоцирању наведеног лица од самог његовог бјекства и у сарадњи са колегама из Хрватске он је лоциран у тој земљи. О томе су обавијештене надлежне институције, које ће предузимати даље мјере у складу са међународним споразумима, јер се ради о лицу које је држављанин Хрватске - рекла је за АТВ портпарол МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић.

Незванично сазнајемо да је хрватска полиција прошле седмице обавијестила МУП Републике Српске да је Мишковић пронађен и лоциран у Загребу, те да његово изручење није могуће.

РТРС пише да је након расписивања међународне потјернице за Мишковићем у марту прошле године, Интерпол Загреб доставио обавјештење да хрватски држављанин, према Уставу Републике Хрватске, не може бити изручен другој држави, осим кад се мора извршити одлука о изручењу или предаји, донесена у складу с међународним уговором или правном стечевином ЕУ, те да су о међународној потјерници обавијестили Министарство правосуђа и управе Републике Хрватске.

Истакнуто је да је уколико се жели иницирати уступање кривичног гоњења или преузимање евентуалног поступка изручења, неопходно да надлежни правосудни орган из БиХ ступи у контакт са Министарством првосуђа и управе Републике Хрватске.

Подсјетимо, Мишковић је 7. новембра побјегао након што му је изречена неправоснажна пресуда од четири године затвора због обљубе тада 9-годишње дјевојчице. Досадашња истрага је показала да Мишковић након пресуде није био везан лисицама, те да су га судски полицајци без надзора оставили у канцеларији, што је он искористио и искочио кроз прозор. У томе је покушала да га спријечи судска полицајка, која је стајала на улазу у суд, али није успјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана