Изостанак плата није једини проблем: Машиновође одлазе, униформе поцијепане

Маријана Миљић Бјеловук
Изостанак плата није једини проблем: Машиновође одлазе, униформе поцијепане

ДОБОЈ/БАЊАЛУКА - Машиновође нам одлазе, а запослени на пругама раде и у цивилу јер нам је посљедњи пут униформа купљена 2018. године. Испрана је и поцијепана. Проблема је пуно, немамо ни колективни уговор, а сада нам на све то још и касни плата.

Тако укратко ситуацију у “Жељезницама РС” (ЖРС) описују синдикалци након што на рачуне запослених у том предузећу није на вријеме легла плата. То је, наводе, само један од низа проблема са којима се сусрећу, а на које су, како тврде, нијеми из управе предузећа и Владе РС, односно ресорног Министарства саобраћаја и веза.

- Исплаћен нам је само топли оброк без плате. То се није десило већ неколико година. Не знамо шта је разлог. Колико смо чули, нема ни субвенција од Владе. Од 20 милиона који су предвиђени за “Жељезнице РС” из буџета Републике исплаћена су само два милиона КМ за ову годину - казао је “Гласу” потпредсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности ЖРС Драган Пеулић.

Надлежни питање кашњења плате, наводи он, треба да коначно једном за свагда ријеше, иначе ће, како наглашава, радници преузети драстичне мјере.

- Ако плате буду касниле и не буду редовне, неки интерни договор отправника је да нас око 30 истог дана потпишемо раскид уговора о раду. Ако Републици Српској не требају “Жељезнице”, онда су нама још мање потребне -  наводи Пеулић.

Наводи и да је ово јавно предузеће у посљедња три до четири мјесеца напустило шест или седам машиновођа.

- Они су отишли у Хрватску да раде за приватну фирму. Тамо имају плату око 1.800 евра. Овдје им је плата око 950 марака. Имамо проблем и са мањком отправника. Због тога у ноћној смјени на жељезничкој станици у Пискавици уопште нема отправника возова - навео је Пеулић.

Униформу су запослени у “Жељезницама” у Бањалуци, наводи он, посљедњи пут задужили 2018. године.

- То је задужење на четири године и тај рок је истекао 2022. године. Радимо у изношеној униформи, која је истрошена и поцијепана, а често смо и у цивилу иако је то строго забрањено. Када напишемо извјештај да радимо у цивилу јер немамо униформу, онда нам дају неку униформу из магацина која је стара седам, осам година, а која се након мјесец дана ношења распадне -  наглашава Пеулић.

Такође додаје и да у “Жељезницама” скоро па нема тренутно разлике између плата НК радника и оних са средњом стручном спремом, али и да је посљедњи састанак на тему колективног уговора у овом предузећу одржан у априлу.

- Тада је договорено да се састанемо за седам дана, а до тог састанка није дошло, ево, ни након пола године - закључио је Пеулић.

Представници седам синдикалних организација које дјелују у ЖРС састали су се јуче са управом компаније и затражили исплату заостале плате радницима до петка, 18. октобра.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа РС Симо Цвјетковић рекао је да ће, ако управа не испоштује тај рок, услиједити генерални штрајк и остали видови синдикалне борбе у складу са законом.

Предсједник Синдиката жељезничара РС Јеленко Добраш рекао је да су од управе информисани да располажу новцем за исплату нето плате и да је њихово објашњење да недостаје уплата од Владе.

Обећања

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је јуче да је од генералног директора “Жељезница Српске” Слађана Јовића добио гаранције да ће плате радницима ове компаније бити исплаћене до петка, 18. октобра. У Добоју је са Чубриловићем био и Јовић који је само кратко рекао да ће бити испоштован договор са јучерашњег састанка одржаног са представницима седам синдикалних организација у овој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана