Излила се Уна, у Костајници заплављено неколико викендица

ГС
Foto: РТРС

КОСТАЈНИЦА - Уна у Костајници излила се на пољопривредне површине и заплавила неколико викенд кућа у небрањеном дијелу. Водостај јутрос у седам часова био је 376 центиметара што је за два метра више у односу на јучерашње мјерење у исто вријеме, преноси  РТРС.

Вода расте пет до осам центиметара на сат, што је за 10 центиметара на јучерашња мјерења. Стамбени објекти у Костајници за сада нису угрожени, а очекује се и стагнација раста водостаја.

-Водостај ријеке Уне у Двору је у порасту, вода се излила на пољопривредно земљиште и очекује се обустава саобраћаја на путу према Хрватској Костајници у Куљанима - рекао је Срни начелник општине Никола Арбутина.

Арбутина је рекао да је прошле ноћи, због изливања ријеке Жировац, у прекиду био саобраћај на путу према Глини, али је јутрос тај правац проходан.

Он је додао да је јуче због бујица на појединим дионицама било затворено неколико путева за саобраћај.

Ниво Уне у Новом Граду је 420 центиметара, а ниво Сане 450 центиметара, што је 30 центиметара испод коте на којој се проглашавају мјере редовне одбране од поплава.

Нема угрожених стамбених објеката нити заплављених саобраћајница. Вода се повукла са заплављених улица у селу Сводна.

Ниво сане у Приједору је 404 центиметра, што је за 15 центиметара испод коте редовне одбране од поплава. Ријеке Гомјеница и Милошевица су у кориту и нема опасности од њиховог излијевања. Очекује се стабилизација ситуације.

Због обилних падавина водостај Сане јуче је растао чак 20 центиметара на сат што је ријетко биљежено претходних година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана