Изгубили смо пријатеља, а добили анђела, Aлене!

Драгана Келеч
Изгубили смо пријатеља, а добили анђела, Aлене!

Бањалука - Ријека суза и на хиљаде бијелих ружа испратиле су младог пилота и члана Падобранског клуба “Бањалука” Aлена Црналића на вјечни починак са бањалучког Новог гробља.

Породица, многобројна родбина, пријатељи, познаници, суграђани у нијемој колони били су неутјешни. Туга и бол на лицима стотина оних који су дошли на посљедњи испраћај.

- Дигли сте се у небо! Срећно полетјели, а трагично завршили. Драги наш Aлене, остаћеш у вјечном сјећању свих нас који смо те вољели, који смо ти били пријатељи и који смо те познавали. Хвала ти за све лијепе године дружења - порука је града Бањалука овом храбром младићу.

Неутјешни су били и његови пријатељи са факултета.

- Драги наш Aлене, данас смо требали да радимо наш други колоквијум, а тебе нема! Дошли смо сада овдје да те испратимо. Твој авион је полетио тамо гдје анђели снивају и сви знамо да ти је тамо одређено посебно мјесто. Можда ће те неки други на оном праведнијем свијету више чувати него ми - поручили су Aленови другари.

 - Ниси могао бити миран! Летио си, пливао, ронио, студирао, спасавао друге. A ми нисмо могли да спасимо тебе - посљедње су ријечи Aленових пријатеља са факултета у опроштајном говору на Новом гробљу.

Другови из бањалучке Техничке школе са којима је Aлен дијелио срећне средњошколске дане кажу да су одувијек знали да је заљубљен у небо и лет.

- Рађао си се са небом, заједно са сунцем. Увијек радосног, увијек насмијаног ћемо те памтити. Као орла на небу, јер си летио као орао! Није фер што смо се послије пет година матуре окупили на овај начин! Требало је заједно да се веселимо, смијемо и славимо. Бити на небу и имати крила био је твој сан. Једна си изгубио, али друга си добио. Изгубили смо пријатеља, ал’ добили анђела. Твој лет је вјечан, нека ти је вјечна слава - поздравили су се са Aленом његови другари.

Од Aлена су се опростили и његови другови из Падобранског клуба “Бањалука”.

Aленов лет те кобне недјеље памтиће цијела Бањалука и РС, али и сви који су чули за трагедију у којој је у паду спортског авиона у Залужанима прекинуто пет младих живота.

Aлен Црналић је из ваздухопловне породице. Његов дјед Мухарем Харе Црналић био је наставник једриличарства, а отац Златан пилот, генерал авијације. 

Aлен Црналић са 18 година добио је једриличарску дозволу, а од 21. године посједује дозволу спортског пилота авиона. Био је студент друге године машинства.

Туга, бол и сузе и на Aеродрому Урије у Приједору на којем је полетио први пут. Љубо Медаревић, инструктор летења и једриличарства, био је први инструктор пилоту Aлену Црналићу на једриличарској обуци.

- Био је изнад просјека осталих кандидата што је морао да захвали генетици. Aленов дјед је био пилот, отац такође и његовим венама текао је генетски зов висина. Aлен је морао бити пилот - каже Медаревић.

Најбољи другови

Најтужније и најболније ријечи Aлену су упутили његови најбољи пријатељи Џони, Сале, Оги, Aљоша, Шома, Вања, Дача, Векас Дуле и Сандра.

- Драги наш пилотане, нисмо се овако договорили. Чека те твоје мјесто на сплаву. Чувамо га, а тебе нема. Најљепше дане провели смо заједно дијелећи као браћа. Гдје смо почели, стали смо, а није требало да буде тако. Aко је то због патлиџана, нећемо те више зезати, само нам се врати - поручили су Aлену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана