Изгласана препорука да Кришто буде потврђена за предсједавајућу

Срна
Изгласана препорука да Кришто буде потврђена за предсједавајућу

САРАЈЕВО - Комисија за припрему избора Савјета министара дала је препоруку Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да потврди именовање Борјане Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

Препорука за именовање Криште добила је девет гласова “за”, један је био “против”, а један “суздржан”.

Против препоруке гласао је Милан Дуновић из ДФ-а, док је Нермин Мандра из СДА био суздржан, а сви остали чланови Комисије, од њих 11 колико је присуствовало сједници, подржали су потврђивање Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

Једини Дуновић од свих чланова комисије имао је питање за Кришто којим је тражио да му она одговори да ли ће приликом предлагања избора чланова Савјета министара тражити да се министри изјасне да ли су за улазак БиХ у НАТО, на шта му је она одговорила да је у дугогодишњој каријери у извршној и законодавној власти као правник увијек поштовала Устав и законе БиХ.

-Као дио коалиције знам да је било говора о расподјели ресора међу партнерима, а ко су кандидати странака заиста не знам и о томе не желим говорити - рекла је Кришто.

Она је истакла да ће о подобности кандидата које странке буду предложиле своју ријеч дати надлежне институције.

-Моје је опредјељење да поштујемо Устав и законе - нагласила је Кришто.

Прва хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је данас, када је планирано потврђивање именовања Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

Борјана Кришто именована је прошле седмице на ванредној сједници Предсједништва БиХ за кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

За њено именовање гласали су предсједавајућа и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и члан Предсједништва Денис Бећировић, док је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић гласао против.

Хитна сједница Представничког дома планирана је за 11 часова, најављено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Споразум о формирању власти на нивоу БиХ након октобарских општих избора потписали су 15. децембра лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер СДП-а Нермин Никшић у име странака “Осморке”.

Документ назван “Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026” потписан је два и по мјесеца након општих избора.

Према Уставу БиХ, Предсједништво именује предсједавајућег Савјета министара који ће преузети дужност по одобрењу Представничког дома. Предсједавајући ће именовати министре у Савјету министара који ће преузети дужност по одобрењу Представничког дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана