Изетбеговић предлаже концентрациону владу у ФБиХ

GS
Foto: Arhiva

Бакир Изетбеговић, предсједник СДА који се за разлику од Драгана Човића, предсједника ХДЗ-а и Нермина Никшића, предсједника СДП-а одазвао састанку позиву Рефика Ленде, потпредсједника ФБиХ, рекао је да је једно од рјешења концентрациона влада.

- Ово је каприциозно одбијање да се уопште сједне са СДА. То је уставна обавеза. Иде се на састанке у дестилерије по Лакташима. Ако неће са нама, могу то рећи у искреном разговору. Они који не желе разговор, наравно да праве дјетињасту блокаду - рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да је СДА на састанак стигла са рјешењем, а једно од њих је и концентрациона влада те да би понудили рјешење на "линији већине у Преедставничком дому".

- Тражили би смо да се ради концентрациона влада и да сви у томе учествујемо или да направимо двије листе. Једну би чиниле СДА и странке окупљене око ње, а друга Тројка, ХДЗ и странке око њих па ко добије већину нека формира владу. Заступали смо зрео приступ, Нису се удостојили ни да саслушају - рекао је Изетбеговић питајући се зашто су странкама прихватљиви Додик и Човић (Милорад Додик, предсједник СНСД-а), а није патриотска странка као што је СДА.

Он је истако и да су НЕС и Странка за БиХ јасно показали како не желе владу која ће се направити уз помоћ ОХР-а те да то не би требало радити али да се СДП и друге странке надају да ће Кристијан Шмит, којег Република Српска не призање за високог представника, рјешити проблем.

Такође, нагласио је да је за то да се ради заједно на приједлогу измјена устава који ће ићи у смјеру да већина изабере владу у Представничком дому те да предлаже ПИК-у да не допусте да Шмит настави да ради оно што је до сада.

- 70 посто Бошњака живи у ФБиХ и представља их Лендо. СДА је побједничка странка и то не могу игнорисати. То не може добрим водити и нити ће се добро завршити. Цијена одбране принципа није превисока - рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана