Изетбеговић оптужује: У региону ће бити неких покушаја српске доминације

Анадолија
Изетбеговић оптужује: У региону ће бити неких покушаја српске доминације

САРАЈЕВО - Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић сматра да ће у региону бити "неких покушаја српске доминације", али да не очекује да може доћи до правог проблема јер је јако присутна међународна заједница којој је циљ да сачува мир на овом подручју.

Изетбеговић је за агенцију Анадолија говорио о политичкој ситуацији у БиХ, односима у региону, али и дешавањима у свијету. Што се тиче политичке ситуације у БиХ, сматра да ће бити тензија.

-Мислим да ће се одвијати политичке борбе, на неку или против неке доминације, али не бих рекао да ће ту доћи до неких тежих проблема. Наравно, морамо хватати прикључак када је у питању војна снага. Имамо обавезу кроз Анекс 1Б Дејтонског споразума да пратимо ово што раде сусједне земље. Дакле, не смијемо остати вакум који онда привлачи и политичке дрскости и калкулације - појаснио је Изетбеговић.

Сматра да ће у региону бити "неких покушаја српске доминације".

-Свесрпских пројеката у односу на БиХ, Црну Гору, Косово и слично. Ни ту не очекујем да може доћи до правог проблема јер је јако присутна међународна заједница којој је циљ да сачува мир овдје. На крају крајева, имамо искуство од прије 30 година када је изгледало да снага која долази из Београда може да порази друге. Фактички, није поразила никога. Тако да и они то знају. Мислим да ће регион бити уреду, али да ће бити тензија - истакао је Изетбеговић.

Дотакао се и односа БиХ и земаља региона.

-Мислим да је проблем у упорном србијанском, српском национализму и упорној потреби за доминацијом која на моменте изгледа као да је ослабила, а онда се занови. Као сви смо равноправни, али ми смо најравноправнији. То што управо себи допуштају, оно што не би другима допустили, кроз тај свесрпски сабор. Шта хоће с тим? Покушавају да дио БиХ направе Србијом. Дакле, културу, атмосферу, озрачје. Сличне ствари раде и у Црној Гори. Мислим да ће ту бити проблема, политичке и идентитетске борбе за очување идентитета и равноправности других народа, али да неће доћи до неких других, тежих сукоба . појаснио је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана