Изетбеговић најавио одлазак "ратне генерације СДА"

ГС
Изетбеговић најавио одлазак "ратне генерације СДА"

Бакир Изетбеговић обратио се новинарима након што је на данашњем Конгресу поново изабран за предсједника СДА. Говорио је о самој странци, односима са Сједињеним Америчким Државама и актуелној политичкој ситуацији у земљи.

Најавио је одлазак, како је изјавио, ратне генерације политичара СДА и пребацивање тежишта на младе. Увјерава да оно што се дешавало у вези његовог страначког колеге Шемсудина Мехмедовића није пореметило СДА те је имао поруку за њега.

"Мехмедовић је добио минорну подршку која би га требала забринути. СДА наставља својим путем. Мислим да би му било боље да није радио оно што је урадио. Оптужио је СДА да су њене политике на трагу подјеле Босне и Херцеговине. То су тешке ријечи и никада то није говорио. Изговорио је ствари

Мехмедовић се није могао кандидовати за предсједника, а у СДА су као разлог за то навели то да није испоштовао процедуре за кандидовање. Изетбеговић увјерава да је спреман сарађивати с било ким ко буде изабран за потпредсједника странке. Сафет Софтић је на самом Конгресу, који се одржава у Зетри, одустао од кандидатуре.

Коментарисао је однос Сједињених Америчких Држава и СДА, сматрајући да су обe на "истој линији".

"САД и СДА су на истима линијама, за исте принципе и вриједности. За мене је било зачуђујуће да је кренуо напад америчког амбасадора.

 Нисам разлучио праве разлоге за то, осим незадовољства како сам се односио током преговора. Овој земљи САД итекако требају, али јој треба и СДА", истакао је.

Не очекује да ће се СДА вратити на власт у Федерацији Босне и Херцеговине и на државном нивоу, али очекује повратак на власт у појединим кантонима. На питање да ли је имао састанак с предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем, одговорио је да га није видио и "Бог зна хоћу ли га икада видјети, срести и разговарати. У политици никад не реци никад, али..."

Конгресу присуствује више од 1.000 делегата који ће, осим предсједника и потпредсједника, изабрати и Главни одбор као највиши страначки орган, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана