Изетбеговић: Хрватска није матица Хрватима из БиХ

Танјуг
Изетбеговић: Хрватска није матица Хрватима из БиХ

САРАЈЕВО - Предсjедник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да Хрватска није матична држава босанскохерцеговачких Хрвата, да у БиХ не живи више од 1.000 грађана поријеклом из Хрватске, а да у Хрватској живи, како је казао, барем милион грађана порокеклом из БиХ.

Изетбеговић је у интервјуу за сарајевски Фактор рекао да ће представници Хрватске и представници Хрвата у БиХ морати да науче да респектују “БиХ, Бошњаке, Босанце и Херцеговце”.

“На таквим основама ћемо сигурно поправити односе. Пленковић то разумоке, Милановић је још у фази ''прво сапун, затим парфем'', али проћи ће га. Уосталом сапун какав данас користимо је инвенција Арапа, а Сарајево је имало водовод стотинама година прије Загреба. Исто тако, босанскохерцеговачки Хрвати су наш народ, Хрватска није њихова матица”, рекао је Изетбеговић.

У прилог томе, казао је, да “у БиХ не живи више од 1.000 грађана поријеком из Хрватске, док у Хрватској живи барем милион грађана пореклом из БиХ”.

БиХ је, навео је, матица тим људима, а не обратно.

Изетбеговић је то рекао одговарајући на констатацију да је Пленковић током посљедње посјете БиХ, односно Мостару и простору који политички контролише ХДЗ, признао отворено да Хрватска стоји иза покушаја наметања промјена у Изборном закону и Уставу Федерације БиХ, као и да је по ко зна који пут поручио да се морају јачати хрватско-бошњачки односи и да је Хрватска спремна да БиХ поведе у Европску унију.

“Иду ли заједно тај отворени патернализам Хрватске у односу на БиХ и позив на сарадњу”, питање је које је Фактор поставио Изетбеговићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана