Изетбеговић био упозорен на корупцију у круговима СДА и на посљедице

Танјуг
Изетбеговић био упозорен на корупцију у круговима СДА и на посљедице

САРАЈЕВО - Америчка Амбасада у Сарајеву и амбасадор Мајкл Марфи реаговали су на прозивке лидера СДА Бакира Изетбеговића и поручили да је та странка одиграла важну улогу и историји БиХ, што, како кажу, уважавају, али да њен лидер није био вољан да са њима ради на спровођењу реформи - борби против корупције, побољшању привредне ситуације и јачању демократије.

“Сједињене Америчке Државе спремне су да раде са политичарима из СДА, или било које странке, који су спремни да спроводе реформе потребне за унапређење евроатлантске будућности земље, као што су иницијативе за борбу против корупције, побољшање привредне ситуације и јачање демократије у земљи.

Бакир Изетбеговић није био вољан да ради с нама на тим животно важним питањима”, наводи се у одговору Амбасаде САД достављеном сарајевском Авазу. Из Амбасаде су навели да су Изетбеговића упозорили на корупцију у круговима његове странке, као и на последице које ће то имати.

“Тешко нам је да појверујемо да није знао за корупцију, посебно имајући у виду суђења за корупцију високорангираним члановима СДА.

Он се или претвара да не зна или још горе од тога. Ни једно ни друго није добро ни за његову странку, ни њене чланове, ни за Босну и Херцеговину у цјелини”, наводи се у одговору америчке Амбасаде.

Они ће, истичу, деловати када имају чврсте доказе да је појединац или пословни субјект умијешан у корупцију, да подрива демократске институције или процесе у БиХ или крши Дејтонски мировни споразум.

“Када је примјерено, то наше деловање укључиваће увођење санкција које имамо на располагању. Наш циљ је мирна, просперитетна и демократска Босна и Херцеговина, у којој млади људи могу пронаћи своју будућност и срећу. Босна и Херцеговина није имала нити има јачег партнера од Сједињених Држава, а ми желимо да ова земља успе”, поручили су из Амбасаде САД.

Изетбеговић је претходно оптужио амбасадора Марфија да је изношењем неких тврдњи о СДА нанео тешку бруку себи и, како је навео, велесили коју представља у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана