Избори ће коштати ко светог Петра кајгана

Маријана Миљић Бјеловук
Избори ће коштати ко светог Петра кајгана

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Грађани БиХ предстојеће локалне изборе платиће око 19 милиона марака, што је скоро три пута више од оних који су одржани прије тачно двије деценије.

Према статистици Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, локални избори 2004. коштали су грађане 7,2 милиона, а четири године касније 11 милиона марака. Бирање власти на локалу није било јефтино ни 2012. године, када је у те сврхе спискано 12 милиона марака, док је количина новца за те намјене благо умањена четири године касније, односно 2016, када је потрошено око осам милиона марака пореских обвезника. Скоро исти износ новца у те сврхе отишао је и 2020. године.

Међутим, локални избори који слиједе биће најскупљи у протекле двије деценије и то због измјена Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

Из ЦИК-а су недавно саопштили да ће локални избори  који су заказани за 6. октобар коштати око 19 милиона марака.

Њима је прво одобрен 7,41 милион марака за локалне изборе, да би затим тражили и додатни 4,1 милион марака од Министарства финансија и трезора БиХ које су и добили. Како су већ тада најавили. тај новац биће утрошен за плаћање ангажовања додатних радника, њихову едукацију, али и логистичке трошкове у вези са изборним технологијама.

Предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” Вехид Шехић појашњава да су трошкови државе другачији када је ријеч о општим и локалним изборима јер у финансирању других учествују и локалне заједнице.

- Повећање трошкова за локалне изборе на 19 милиона је резултат набавке нових технологија, односно скенера и апарата за електронску идентификацију бирача. Стандардни трошкови су штампање гласачких листића, а ЦИК ће именовати и предсједнике и потпредсједнике бирачких одбора којима ће накнада бити 400, односно 200 марака. Када се подвуче црта, процјена је да ће локални избори најављени за октобар коштати око 19 милиона КМ - казао је “Гласу” Шехић, који је и бивши члан ЦИК-а.

Наглашава да нису скупи само они потези који доводе до враћања интегритета и кредибилитета изборног процеса, али и они који воде ка смањењу изборних манипулација и кршења Изборног закона те других аката у надлежности ЦИК-а.

- Ријеч је о новцу грађана и све је урађено како би се заштитио интерес бирача, односно да се спријечи трговање изборним резултатом од стране политичких странака. Ништа није скупо ако се тим мјерама штити достојанство бирача у овој држави - поручио је Шехић.

Наглашава и да сви остали трошкови у изборном процесу нису као раније те да су у складу са тим повећане и накнаде за чланове бирачких одбора.

- Закључак је једноставан, а то је да ништа није скупо што ће утицати на враћање повјерења грађана бирача у изборни процес БиХ - закључио је Шехић.

Изабрани градови

Из ЦИК-а су подсјетили да ће на локалним изборима нове технологије бити примијењене у општини Стари Град Сарајево, те Тешњу, Добоју, Бијељини, Требињу, Градишци, Зворнику те Горажду, Љубушком и Санском Мосту.

- На дан избора  биће спроведена три главна пилот пројекта. Први се односи на аутентификацију бирача и трансмисију резултата, провјеру идентитета бирача помоћу биометријских података и онлајн пренос резултата избора, а други на оптичке скенере и аутоматско пребројавање гласачких листића. Посљедњи се односи на биометријску идентификацију и аутентификацију бирача - појаснили су из ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана