Избор делегата у ФБиХ по попису из 2013.

Жељка Домазет
Избор делегата у ФБиХ по попису из 2013.

Сарајево - Уставни суд БиХ прогласио се ненадлежним за оцјену уставности упутства Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о начину расподјеле мандата у Дому народа Парламента ФБиХ.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић изјавио је да упутство ЦИК-а остаје на снази све док га неко надлежно тијело не оспори.

- Уставни суд има одређене надлежности по Уставу и труди се да нагласи да све институције раде свој посао. Ми смо рекли да то није наша надлежност, што значи да је ЦИК одрадио свој посао. Ко ће оспоравати даље, то није на нама. Као грађанин могу рећи да кантони треба да доврше процедуру и да поступак формирања власти треба да буде приведен крају - поручио је Кнежевић.

У дневни ред  пленарног засједања Уставног суда увршћен је захтјев 27 посланика Представничког дома Парламента ФБиХ за оцјену уставности Упутства о измјени и допунама Упутства о поступку спровођења посредних избора за тијела власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ.

Тим захтјевом оспорен је акт који је ЦИК усвојио 18. децембра прошле године, а којим је предвиђено да се приликом попуне Дома народа федералног Парламента користи попис становништва из 2013. године и принцип један-један-један, што подразумијева да ће у том дому бити најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона, уколико буду изабрани.

Кнежевић је најавио да ће Уставни суд БиХ на сљедећој сједници разматрати захтјев предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто за оцјену уставности ЦИК-овог упутства. Њена апелација се односи на право ЦИК-а да уопште тумачи одредбе Устава ФБиХ.

Кришто за “Глас Српске” каже да не зна тачно шта је СДА навела у својој апелацији, али да сматра да ЦИК није надлежан да доноси оваква акта, него да је то задатак Парламентарне скупштине БиХ.

- ЦИК је једино надлежан да спроводи изборе. Стога је Уставни суд рекао да је за доношење изборног закона и правила надлежан парламент. Те ствари припадају законодавном органу. Да је Уставни суд ријешио моју апелацију која се односи на Устав ФБиХ, многе ствари би биле јасне - казала је Кришто.

Члан Предсједништва СДП-а Анер Жуљевић рекао је за “Глас Српске” да је одлука Уставног суда очекивана и да је донесена на трагу онога што је непосредно након сједнице ЦИК-а саопштила међународна заједница.

- На овај начин Уставни суд штити дигнитет међународне заједнице. Прагматизам међународне заједнице је преседан и они су нас вратили 100 година уназад када је ријеч о европском путу. Јасно је да је све урађено по диктату међународне заједнице. Ово је срамно и нама преостаје да се обратимо суду у Стразбуру. Што се тиче скупштина и избора делегата, вјерујем да ће то бити завршено у наредних 15 до 20 дана, а највећим дијелом током наредне седмице. Ово ће довести до нове сегрегације - тврди Жуљевић.

Неутемељен поступак

 

Посланик СББ-а Дамир Арнаут истиче да је поступак Уставног суда “правно неутемељен јер Устав БиХ јасно прецизира да је Уставни суд БиХ надлежан за било који спор који се јави између БиХ и неког ентитета”.

- Уставни суд је надлежан и за спорове између институција БиХ, не ограничавајући се на уставност закона - тврди Арнаут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана