Изабрано руководство Дома народа, Шпирић предсједавајући

Срна
Изабрано руководство Дома народа, Шпирић предсједавајући

САРАЈЕВО - На конститутивној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ делегати су положили заклетву и изабрано је руководство овог дома које чине предсједавајући Никола Шпирић (СНСД) и замјеници предсједавајућег Кемал Адемовић (НИП) и Драган Човић (ХДЗ), чиме је комплетирана власт на нивоу БиХ.

На приједлог Адемовића делегати су минутом ћутања одали пошту страдалима у земљотресима у Сирији и Турској.

Он је за замјеника предсједавајућег Дома народа из реда бошњачког народа предложио сам себе јер су то од њега писмом тражили лидери “тројке” (Нермин Никшић - СДП, Елмедин Конаковић - НИП и Един Форто - Наша странка), док је приједлог Бошњачког клуба народа био Шефик Џаферовић (СДА).

Шпирић је рекао након конститутивне сједнице овог дома, да ће учинити све да до краја фебруара буде одржана наредна сједница на којој би била изабрана радна тијела, како би у пуном капацитету могли да доносе одлуке и законе у складу са Уставом.

Шпирић очекује да ће се радити у интересу грађана БиХ, у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

-Имам част и одговорност да предсједавам првих осам мјесеци, а других осам мјесеци Кемал Адемовић, потом Драган Човић - навео је Шпирић.

Коментаришући чињеницу да га приликом избора нису подржали делегати из СДА, а потом су приговарали што њихов кандидат за Колегијум Дома Шефик Џаферовић није добио подршку српског клуба, Шпирић је рекао новинарима да о досљедности и недосљедности појединих политичких партија оне саме говоре.

-Надам се да ћемо остварити добру сарадњу на оним пројектима гдје смо саласни -  навео је Шпирић.

Он је изразио наду да ће се радити на постизању консензуса и да ће оно што је потписано у програму и на нивоу БиХ и на ентитетским нивоима протећи без блокада, да ће бити постигнут консензус и да ће се ствари помјерати напријед.

Шпирић сматра да је могуће у овом мандату постићи и консензус код измјена Изборног закона.

Драган Човић рекао је да се нада да ће извршна и законодавна власт која је формирана врло брзо након избора тако и доносити неопходне реформске законе важне за пут БиХ ка ЕУ.

Човић је додао да је увјерен да ће 15 делегата Дома народа парламента БиХ који су данас положили заклеву служити Уставу БиХ и коректно радити посао.

-Вјерујем да ћемо направити велики заокрет и значајну промјену у односу на оно како смо радили до сада - рекао је Човић новнарима након конститутивне сједнице Дома народа.

Он вјерује и да ће бити испоштовани сви елементи споразума који су странке потписале и договориле концепт формирања власти на нивоу БиХ.

-Вријеме испред нас показаће у којој мјери смо у праву и како ћемо то реализовати - нагласио је Човић.
Осврћући се на критике СДА око избора члана Колегијума из реда бошњачког народа и њихове критике о легитимном представљању, Човић је навео да је легитиман свако ко сједи у Дому народа.

-Почели смо те односе мијешати већ дуже, а какав однос имамо према легитимном представљању показује и чињеница о томе како су данас они који о томе говоре критички прво гласали у име Клуба Бошњака против Клуба Срба у избору представника Срба, а потом исто тако и у избору представника Хрвата - рекао је Човић.

Он је напоменуо да то неће проћи и подсјетио да је СДА изиграла споразум који је у Мостару био потписан да лидером те странке Бакиром Изетбеговићем.

-Ми посљедње четири године заједно нисмо гласали, тако да је то подвала коју покушавају направити јер су бошњачки представници Хрватима бирали члана Предсједништва БиХ по четврти пут и наравно да ћемо учинити све да се то промијени - рекао је Човић.

Кемал Адемовић рекао је да је добијањем кандидатског статуса БиХ добила шансу да направи искорак и да се откоче процеси који су дужи низ година у застоју.

-Очекујем од Представничког дома да ће нам врло брзо доставити реформске законе које смо обавезни да усвојимо на Дому народа - рекао је Адемовић.

Адемовић је додао да Дом народа преузима тешку обавезу доношења тих закона и усаглашавања.

-Све што буде у интересу БиХ ја ћу подржати и даћу свој максимум да ти закони што прије угледају свјетло дана да би грађанима БиХ напокон било боље - нагласио је Адемовић.

Он је напоменуо да све законе који буду на штету БиХ без обзира на коалицију која га је задужила да буде у Колегијуму Дома народа неће подржати.

Адемовић је навео да ће колеге у Клубу Бошњака консултовати и да треба искористити замах да се поправи стање у БиХ.

Коментаришући чињеницу да је у Колегијум изабран гласовима Хрвата и Срба и да ће га можда неки назвати издајником, Адемовић је рекао да је то коалициона формула у којој се договара и да се мора поштовати.

-Добио сам улогу да то испоштујем и не бих био несрећан да нисам изабран, позиција би ми била лагоднија, а овако имам тешко бреме и на спинове о некаквој мојој издаји не бих се ни реферисао јер сам се цијели живот борио за БиХ и само имам трауме и ожиљке, а од имовине, као и већина грађана, само услове за преживљавање - рекао је Адемовић.

Он је навео да је данас за њега била горка пилула јер је на захтјев лидера сам себе предложио у Колегијум Дома народа, да је то невољно урадио, али да је испоштовао договор.

Формирани клубови

Данас су формирани и клубови народа - српског, бошњачког и хрватског.

Предсједавајући Клуба делегата из српског народа биће Средоје Новић, замјеник је Сњежана Новаковић Бурсаћ, а чланови Никола Шпирић, Радован Ковачевић и Сњежана Новаковић Бурсаћ, сви из СНСД-а, те Желимир Нешковић из СДС-а.

Новоименовани шеф Клуба бошњачког народа Џаферовић рекао је да ће делегати из реда Бошњака бити Шефик Џаферовић и Сафет Софтић из СДА, Џенан Ђонлагић из ДФ-а, Кемал Адемовић из НИП-а и Џемал Смајић из СБиХ. Његов замјеник биће изабран накнадно.

Хрвате ће у Дому народа заступати Марина Пендеш, новоменована предсједавајућа овог клуба, чији ће замјеник бити Зденко Ћосић. У Клубу хрватског народа су још Драган Човић и Зденко Ћосић из ХДЗ-а БиХ, Илија Цвитановић из ХДЗ-а 1990 и Златко Милетић из странке “За нове генерације”.

Пендешева је у име овог клуба изразила саучешће породицама страдалих у земљотресима у Сирији и Турској, а исто је учинио и Џаферовић.

Делегати у Дом народа бирају се на посредним изборима - српски делегати у Народној скупштини Републике Српске, а хрватске и бошњачке бира Представнички дом Парламента ФБиХ.

Конституисањем Дома народа Парламентарне скупштине БиХ окончано је формирање власти на нивоу БиХ након прошлогодишњих општих избора и стекли су се услови за функционисање Парламентарне скупштине БиХ у пуном капацитету.

Честитке

Никола Шпирић честитао је именовање делегата овог дома и пожелио им заједнички и ефикасан рад у складу са Уставом и законима БиХ, и у интересу свих њених грађана.

Честиткама се придружио и први замјеник предсједавајућег Дома народа Кемал Адемовић.

Други замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић одбацио је примједбе делегата из СДА да је ХДЗ “шампион легитимног представљања” и позвао их на разумијевање и уважавање других и различитих политичких опција у БиХ.

Упркос томе, он је изразио наду да ће овај дом радити успјешно.

С друге стране, предсједавајући Клуба бошњачког народа Шефик Џаферовић изразио је незадовољство избором руководства Дома народа и навео да сматра како је ова институција лоше почела свој рад.

И он је куртоазно честитао новоименованим делегатима и пожелио им успјешан рад, додајући да ће СДА њима бити опозиција, али не и БиХ.

Сједница је завршена међусобним репликама и политичким оптужбама Човића и Џаферовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана