Из затвора пуштена новинарка осуђена због извјештавања о епидемији у Вухану

Танјуг
Foto: Илустрација

БАНГКОК- Кинеска новинарка Џанг Џан која је осуђена у Кини због извјештавања о епидемији ковида-19 у Вухану, пуштена је из затвора послије одслужене четворогодишње затворске казне, пренијели су данас свјетски медији.

Џанг је осуђена на четири године затвора под оптужбом да је "подстицала свађе и изазивала невоље", преноси АП.

Ипак, на дан њеног пуштања на слободу њени бивши адвокати нису могли да дођу ни до ње ни до њене породице јер је, како наводи америчка агенција, "шангајска полиција посетила активисте и њене бивше адвокате у данима који су претходили њеном ослобађању".

У кратком видео снимку, Џанг је рекла да ју је полиција 13. маја, истога дана када је пуштена из затвора, одвела у кућу њеног брата Џанг Јуа.

"Желим да се захвалим свима на помоћи и бризи", поручила је тихим гласом, стојећи у ходнику једне стамбене зграде.

Тај видео снимак је објавила Џејн Ванг, активисткиња која је у Великој Британији покренула кампању "Слобода за Џанг Џан" и у контакту је са једним од њених бивших адвоката.

Међутим, Ванг је изјавила да Џанг и даље има ограничену слободу.

"Постали смо забринути да ће Џанг бити под даљом контролом полиције чак и ако више не буде у затвору", рекла је активисткиња.

Џанг Џан, која је стигла у Вухан 1. фебруара 2020. године из у Шангају, је прва особа којој је суђено због тога што је на друштвеним мрежама постављала снимке препуних болница и празних улица и доказивала да је епидемија у Вухану много гора од стања које су приказивале кинеске власти.

Њени кратки видео клипови објављивани на "Јутјубу" приказивали су разговоре са становницима Вухана, њихове коментаре, као и снимке крематоријума, жељезничке станице, болница и Института за вирусологију у Вухану.
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана