Украдени рачунари судија који раде на злочинима ОВК

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Француске “Недјељне новине” објавиле су данас вијест о циљаној пљачки стана високог судије за злочине ОВК почетком јануара у Паризу, а слична пљачка догодила се и у Бриселу, пренио је директор Управе Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон је додао да француски лист наводи да су професионалци ушли у стан и да су из њега изнијели једино лаптоп који садржи веома осјетљиве податке о судским процесима у току.

“Накит и остали предмети су нетакнути. Слична пљачка се недавно догодила у Бриселу, где је једном судији истог специјалног Суда за злочине ОВК, украден компјутер, али се за сада ова два случаја не доводе у везу”, написао је Гујон на “Твитеру”.

Он је навео да “Недјељне новине” подсјећају да је током рата на Косову и Метохији погинуло око 13.000 особа, а да су бившем шефу албанске паравојне формације ОВК Хашиму Тачију на терет стављена убиства и мучење.

Коментаришући вијести о пљачкама, адвокат Горан Петронијевић рекао је да је “могуће да је до тога дошло и како би се сакрио идентитет оних који достављају одбрани повељиве информације, као и да ово и те како може утицати на даљи ток суђења”.

Петронијевић је навео да ово није први пут да се тако нешто дешава и подсјетио на случај када су осјетљиви подаци достављени у просторије ветерана терористичке “ОВК”.

“Тада није украден ниједан компјутер”,

рекао је Петронијевић за “Косово онлајн”.

Он је истакао да не очекује реакцију Специјалног суда.

“Ни прошли пут нису реаговали, осим што су процесуирали оне који су објавили те податке, али не и оне који су их украли, што је будалаштина”, нагласио је Петронијевић.

Суђење некадашњим лидерима терористичке “ОВК” Хашиму Тачију, Кадри Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију требало би да почне 1. марта.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човјечности.

Они се од новембра 2020. налазе у притвору у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана