Из Српске реаговали на пријетње Хелеза: Mинистар одбране шири панику и мржњу

ГС/Агенције
Из Српске реаговали на пријетње Хелеза: Mинистар одбране шири панику и мржњу

САРАЈЕВО – Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је да од надлежног тужилаштва и полицијске агенције очекује да утврде ко је кројио и какве то “А и Б планове”, те да санкционишу министра одбране Зукана Хелеза, који, како је навео, шири страх, панику и мржњу.

Зукан Хелез саопштио је да се посљедњим одлукама Народне скупштине Републике Српске „врши директран удар на Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум“.

Скупштина је усвојила републички Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске, на шта је Хелез поручио да “као одговоран човјек, као неко ко воли и живи ову земљу, и на крају као министар одбране државе БиХ“, увјерава да неће „остати нијеми на сецесионистичка дивљања мањег бх. ентитета предвођена његовим предсједником“.

Пред нама су, рећи ћу, два плана, а можда и сценарија – рекао је Хелез, преноси Кликс.

Под планом “А” мисли на процесуирање свих актера који су, како каже,  „својим одобравањем учетвовали у удару на уставно-правни поредак БиХ“.

Ако план “А” пропадне, каже да постоји и план “Б”.

-Понављам, желим вјеровати да се настала ситуација може и хоће ријешити у складу са Уставом и законима ове земље, уколико не, у том случају имамо план “Б”. Само свих 51.209 км² и никако другачије - закљуио је Хeлез.

Нешић је у изјави за Срну недопустивим оцијенио Хелезове пријетње и застрашивање “некаквим плановима А и Б”.

-Од синоћ су ме звали бројни грађани, узнемирени и уплашени Хелезовом изјавом о некаквим плановима за обрачун са Републиком Српском. Као министар безбједности који има обавезу да заштити грађане од сваког вида несигурности, очекујем да реагују надлежна тужилаштва и полицијске агенције и да утврде ко је и какве је то планове кројио, те да санкционишу Хелезово ширење страха, панике и мржње - поручио је Нешић.

Нешић, који је и предсједник ДНС-а, позвао је Хелеза да покаже принципијелност и поднесе оставку, уколико му се не допадају легитимни политички ставови из Републике Српске.

-Подсјетићу Хелеза да га је за министра изабрао (предсједник Српске) Милорад Додик, па када већ толико не воли Додика ево му прилике да покаже отклон и каже да неће да буде са њим у коалицији. Све друго је испразна демагогија неодговорног политичара који прије свега лаже своје бираче. Није наш проблем што њих лаже, али нећемо дозволити да уноси несигурност и страх међу грађане-  навео је Нешић.

Нешић је истакао да Народна скупштина Републике Српске има легитимно право да заштити Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ од политичког насиља оних који су умислили да је Уставни суд БиХ њихово оруђе за прекрајање уставног уређења, као и мајоризацију српског и хрватског народа.

-БиХ не руши ни Република Српска нити њена Народна скупштина, него је управо руше они који је жбранеж. Руше је сваки пут када ударе на конститутивност народа и ентитета, а ударили су небројено пута, и када манифестују своју жељу за доминацијом - указао је Нешић.

Према његовим ријечима, БиХ има онолико колико се сви у њој осјећају комотно и равноправно, и она може постојати само на бази дејтонске конститутивности три народа и два ентитета.

-То што Хелез умишља да је његов и вијековни грунт српских предака, то може окачити мачку о реп. Његово је само оно што су му оставили његови преци - закључио је Нешић.

- Хелез урушава систем одбране. Хелезова изјава има посебну тежину којом се наслућује својеврсни „оружани сукоб“ на цијелој територији БиХ, будући да он наглашава да се налази на позицији министра одбране у БиХ - рекао је замјеник министра одбране Александар Гогановић и указао да је крајње вријеме да се о томе огласи међународна заједница.

Он је подсјетио да је надлежност Министарства одбране строго дефинисана Законом о одбрани и да је јасно да су употреба и ангажман оружаних снага ван касарни, односно војно-контролисаног подручја, у искључивој надлежности Предсједништва БиХ, које одлучује консензусом.

-Било који припадник Оружаних снага БиХ који је по свом политичком убјеђењу близак Хелезовим ставовима или припада групи која разрађује жПлан Бж, те евентуално уради нешто у оружаном смислу, а руковођен оваквим његовим изјавама, без одобрења Предсједништва, ризикује да на тај начин почини тешко кривично дјело - нагласио је Гогановић.

Он је истакао да Хелез овом изјавом и врши притисак на Тужилаштво БиХ.

Констатујући да је међународна заједница уложила превише напора у реформе система одбране у БиХ, Гогановић је рекао да је крајње вријеме да се неко од њих огласи поводом оваквих некоректних Хелезових изјава које урушавају цијели систем одбране и негативно утичу на међунационалне односе у систему одбране као сложеном систему.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац поручио је Хелезу да запаљиве и ратнохушкачке изјаве, као и медијско звецкање оружјем и пријетње ратом, којима он и већина других бошњачких политичара ових дана засипају сарајевске медије, могу и требају бити предмет рада правосудних институција.

-Министру Хелезу треба да кажемо да се институције Републике Српске и политичка и институционална борба Срба за Уставом и Дејтонским споразумом гарантована права не могу ухапсити, нити процесуирати. Али, оно што треба кажњавати јесу лажне и ратнохушкачке изјаве, које Хелез готово свакодневно испаљује, а због којих је већ кривично гоњен и процесуиран - упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска и њене институције имају право да се на легалан и легитиман начин боре против неуставних и противправних одлука, које Уставни суд БиХ доноси на штету српског народа и Републике Српске.

-Уставни суд БиХ једина је институција у БиХ у којој представници једног народа, заједно са странцима, могу прегласати представнике друга два конститутивна народа. Ту чињеницу странци и Бошњаци озбиљно су злоупотребљавали на штету Републике Српске и српског народа и ми то хоћемо да спријечимо и промијенимо на институционалан и законит начин. Таквим радњама се суди само у инквизиторским и тоталитарним режимима, какве би, очито, Хелез и странци који га контролишу хтјели да наметну Србима и Републици Српској - рекао је Кошарац.

Он је поручио да медијско звецкање оружјем, пријетње ратом и призивање санкција и страног интервенционизма никада у БиХ нису рјешавала спорна питања.

-План „А“ Републике Српске јесте да понудимо и усвојимо закон о Уставном суду БиХ у којем не би више било страних судија и у коме се одлуке не би могле доносити без сагласности представника српског народа. Захтјев да стране судије оду из Уставног суда БиХ има и ЕУ, а ми, додатно, желимо да спријечимо прегласавање и злоупотребу Уставног суда БиХ у политичке сврхе. За разлику од Хелезових опасних и бесмислених планова, план Б Републике Српске је да наставимо политичку и институционалну борбу до остварења наших циљева и унутар 50.000 и унутар 25.000 квадратних километара - закључио је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана