Из Конаковића проговара “стокхолмски синдром”

Вељко Зељковић
Из Конаковића проговара “стокхолмски синдром”

САРАЈЕВО - Захтјев министра иностраних послова БиХ Елмедина Конаковића за останак ОХР-а у БиХ може се тумачити као једна врста “стокхолмског синдрома”, јер бошњачки политичари и даље не желе да се ослободе тамничара и колонијалног управника.

Поручили су то званичници Српске и аналитичари реагујући на потез Конаковића који је упутио писмо чланицама ПИК-а, званичницима САД и Европске уније у ком тражи задржавање ОХР-а, наводећи да би у супротном БиХ била “нефункционална земља” изложена наводном малигном руском утицају. Он сматра да би “минорне политичке снаге могле злоупотријебити систем и зауставити све процесе, укључујући и оне које се тичу потребних реформи ЕУ”.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Конаковић на добром путу да БиХ врати у средњи вијек.

- Послије овог иступа логично је очекивати да затражи повратак великог везира и пуну јурисдикцију султана и Порте над БиХ. Тако би се избјегао утицај Византије и спремно дочекала анексија Аустрије - навео је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да Конаковић своју неспособност константно прикрива флоскулама о малигном руском утицају и српском сепаратизму.

- Не могу прије подне са Србима договарати Савјет министара, а послије подне Србе окривљивати за све. Не могу руски гас користити да се спаси Сарајево од смрзавања и зиме, а онда причати о малигном руском утицају - навео је Стевандић додајући да та дволичност неће донијети ништа БиХ.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да је невјероватна и крајње парадоксална његова тврдња да ће БиХ без ОХР-а постати нефункционална земља изложена наводном малигном руском утицају. Према ријечима Кошарца, БиХ је нефункционална земља због малигног утицаја америчког амбасадора Мајкла Марфија и, како га је назвао, фантома из ОХР-а Кристијана Шмита, те и слуганства и понизности бошњачког политичког фактора.

- Конаковић и ини “конаковићи” заговарају останак окупаторског ОХР-а не због европске будућности БиХ, како то лицемјерно и лажно тврде. ОХР и Шмит потребни су бошњачким политичарима због њихових амбиција и жеља за централизацијом БиХ, због негирања Дејтона и дерогирања уставних надлежности. Они су им кључни савезник у борби против Српске и дејтонског концепта БиХ - поручио је Кошарац.

Сматра и да је ово, у ствари, позив на коначни распад БиХ те да је у том случају једино рјешење мирно раздруживање, јер бошњачки политичари не желе да схвате да је имплементација Дејтонског споразума и договор два ентитета и три конститутивна народа - једини исправан и могући пут.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић каже да и овај случај још једном показује колико је БиХ парадоксална држава у којој министар иностраних послова тражи да се настави међународни протекторат.

- Вјероватно ће се у будућности, у правним уџбеницима, изучавати Конаковићева реченица у којој је успио спојити присуство ОХР-а са промовисањем демократског управљања. Основни постулат демократије од 18. вијека јесте да парламенти доносе законе - истакао је Нешић.

Напоменуо је да тамо гдје један октроисани странац доноси законе нема ни државе нити демократије, те додао да ни Бењамин Калај није сам доносио законе, него је то радила скупштина.

- Повеља УН, која је уграђена у преамубулу Устава БиХ, афирмише начело једнаке суверености земаља чланица УН и забрањује стање протектората. Такође, останак ОХР-а је у директној супротности са чланством у ЕУ, па би Конаковић требало да каже да ли је за ОХР или ЕУ - нагласио је Нешић.

Констатовао је и да бошњачки политичари у ОХР-у виде инструмент за неуставно постизање својих циљева и неуставне измјене Устава БиХ.

- Конаковић у њима види патроне који су га увели у власт суспензијом Устава ФБиХ, што још нигдје на свијету није забиљежено. Згодно му је измислити некакав “руски малигни утицај” иако је најјефтинији гас у Европи једино што од Русије овдје стиже - додао је Нешић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић оцијенио је да ово писмо само потврђује да је бошњачка страна у страху да ће предстојеће политичке промјене у САД утицати на њихов положај.

Сматра и да се ради о “врло провидној пропаганди”, јер се користе аргументи као што су опасност од Русије и такозвани руски малигни утицај, при чему, напоменуо је, руски утицај, у ситуацији у којој се Русија налази, практично уопште не постоји на Балкану, а понајмање у БиХ.

Правник Огњен Тадић каже да је Конаковићу боље да замоли за опроштај Србе и Хрвате због вишедеценијских покушаја Бошњака да им отму БиХ, умјесто што тражи останак ОХР-а.

Наводи и да такозване Канцеларије високог представника за БиХ нема без високог представника, а њега нема без одлуке Савјета безбједности УН.

- Дакле, ако Конаковић има потребу некоме да се исповиједи и представи као лидер Бошњака, који су, по наводима из његовог писма, недорасли томе да буду државотворан народ који може да носи свој дио одговорности за БиХ заједно са Србима и Хрватима, онда нека пише Савјету безбједности УН, јер је бесмислено да пише адресама које не доносе одлуку о именовању високог представника за БиХ - констатовао је Тадић.

Кривична против Конаковића: Злоупотријебио положај и трговао утицајем

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је оцијенио да је управо оно што ради Конаковић малигни утицај, јер он може да говори само о ономе што је усаглашено у Предсједништву БиХ. Сматра и да бошњачки политичари на овај начин желе да искористе сукоб Русије и Запада да поново подстакну Запад да интервенише у њихову корист.

Према његовим ријечима, такозвана сарајевска елита сада покушава да убаци своје интересе у геополитичке игре и да представи Западу да је БиХ изложена некаквом малигном руском утицају, што је неистина.

- Русија у БиХ нити има велики утицај, нити је он малиган. Коначно, Русија је увек била фактор који подржава Дејтон, а малигни утицај има свако унутар БиХ и ван ње ко руши Дејтон, тако да се ради о озбиљним лажима - нагласио је Анђелковић.

Ново кршење надлежности

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да је Конаковић јединствен примјер једног званичника у свијету који тражи задржавање колонијалног статуса за сопствену земљу, а не већи степен самосталности и суверености. Указала је да Конаковић на овај начин поново приватизује заједничке институције и покушава да лични поданички апел представи као званични став БиХ.

- Што се мене тиче, Конаковић у своје име може тражити и да се БиХ припоји Марсу, али у име БиХ не може радити ништа без сагласности свих њених народа - истакла је Цвијановићева.

Марионета 

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић наводи да је Елмедин Конаковић опет изашао из оквира своје надлежности, показујући да је БиХ нефункционална држава. Каже да је сулудо да министар иностраних послова неке, наводно, суверене државе позива амбасадоре да уређују односе у тој земљи, што говори да је он спреман да буде марионета страних земаља које желе да остварују своје интересе у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана