Из градских и општинских каса узима се шаком и капом

Маријана Миљић Бјеловук
Из градских и општинских каса узима се шаком и капом

БАЊАЛУКА - Службена путовања без налога, исплата новца из благајни ономе коме не треба, додјела новца непрофитним организацијама без расписаног јавног позива те покриће трошкова мобилног телефона изнад дозвољеног лимита само су неки од пропуста које је утврдила Главна служба за ревизију јавног сектора РС приликом контроле пословних књига локалних заједница у Српској за прошлу годину.

Општина Вукосавље од ревизора је добила мишљење с резервом о финансијским извјештајима, а иста  оцјена дата је и за усклађеност прописа.

Тако су ревизори приликом контроле пословних књига ове локалне заједнице утврдили и да је општина Вукосавље продала земљиште које није евидентирано у њиховим пословним књигама.

- Текући грантови непрофитним субјектима у земљи исказани су за 22.938 КМ више, а за исти износ мање су исказане субвенције. До тога је дошло јер расходи за субвенције превозницима у сврху суфинансирања превоза ученика нису класификовани у складу са правилником - навели су ревизори.

Злоупотребе су забиљежене и код службених путовања у земљи која су у одређеном броју случајева вршена без налога за службено путовање.

- Општинска управа путем благајне је исплаћивала дневнице, али и покривала трошкове употребе приватног аутомобила у службене сврхе, чиме су прекршили важећу уредбу - стоји у извјештају.

Такође, утврђено је и да за набавке услуга у износу од 13.814 КМ нису спроведени поступци јавних набавки нити су оне предвиђене планом, а нису донесене ни посебне одлуке о покретању поступка набавки.

Такође, утврђено је да је општина за три запослена признала трошкове мобилних телефона на рачун општине у износима већим од прописаних.

Исту оцјену као Вукосавље од ревизора је добио и Брод, а између осталог, утврђено је да је ова општина утрошила дио укупно акумулираних средстава по основу накнаде за заштиту од пожара у износу од 206.438 КМ, као и средства посебне водне накнаде од 353.057 КМ у сврхе за које та средства нису намијењена.

- За додијељена средства гранта удружењима грађана, етничким и вјерским организацијама и осталим корисницима од 465.956 КМ није расписан јавни позив нити је спроведена процедура контроле трошења средстава - стоји у ревизорском извјештају ове општине.

Општина Брод кршила је лани и Закон о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, али и Закон о раду.

- Радни однос заснован на одређено вријеме са 15 извршилаца због привремено повећаног обима посла трајао је дуже од шест мјесеци. Поред тога, закључено је и 11 уговора о дјелу са физичким лицем за послове који су систематизовани и који представљају основну дјелатност Дома здравља Брод, чиме је прекршен  Закон о раду - наводе ревизори.

Ништа боље код Главне службе за ревизију није прошла ни општина Источни Дрвар која је током 2023. године ангажовала четири извршиоца на одређено вријеме на период дужи од шест мјесеци, чиме је прекршен Закон о службеницима, а примили су и два извршиоца по уговору о дјелу за обављање послова који представљају редовну дјелатност послодавца.

- Средства гранта су додијељена без утврђених правила и критеријума и нису поднесени извјештаји о утрошку тих средстава, што није у складу са одлуком о извршењу ребаланса буџета ове општине - наводе ревизори.

Награде у готовини

Општина Угљевик добила је од ревизора позитивно мишљење о финансијским извјештајима, али је, с друге стране, о усклађености прописа добила мишљење са резервом.

-  Исплата новчаних награда за остварене резултате ученицима и наставницима, као и путних трошкова и дневница за службена путовања у земљи и иностранству запосленима у управи и Спортско-рекреативном центру “Рудар” вршена је готовински, што није у складу са важећом Уредбом о условима и начину плаћања готовим новцем - утврдили су, између осталог, ревизори приликом контроле пословних књига општине Угљевик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана