Из ФБиХ због Ковачевића траже и реакцију ОХР-а

ГС
Из ФБиХ због Ковачевића траже и реакцију ОХР-а

БАЊЛУКА- Из ФБиХ и данас се наставља хајка на савјетника српског члана Предсједништва БиХ Радована Ковачевића, након што је Тужилаштво БиХ донијело одлуку о неспровођењу истраге.

Кривична пријава против Ковачевића, због његовог става да је неприхватљива квалификација да се у Сребреници десио геноцид, поднесена је у септембру прошле године.

Инспектор Федералне управе полиције Ибро Бешлија, који је поднио пријаву, сада је писао ОХР-у, а упутио је и притужбу Тужилаштву БиХ.

Бешлија је „замолио“ Канцеларију главног тужиоца да „изврши увид у предметни спис, те на основу наведеног уважи притужбу и наложи спровођење истраге уз навођење конкретних додатних мјера и радњи које је потребно предузети у циљу утврђивања чињеничног стања, на основу чега би се стекли услови да се, уз савјесну и брижљиву оцјену доказа, донесе правилна и на закону заснована одлука“.

Бешлија се обратио и ОХР-у, пише портал политички.ба.

Он је од ОХР-а затражио да понуди аутентично тумачење одредби Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко „како би се отклониле недоумице у тумачењу истих, те извршиле превенције друге штетне посљедице које исте могу изазвати“.

-Слобода говора и истраживања би морала да буде загарантована, уколико не вријеђате и не чините некоме штету - рекла је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Додала је да су сви они који су дигли хајку на савјетника српског члана Предсједништва БиХ своју пажњу усмјерили на погрешну страну, јер по тренутној ситуацији се види колико је наметање Инцковог закона било погрешно према свима у БиХ, али и да његово наметање није могло донијети позитиван ефекат.

Јуче је и више бошњачких удружења, Меморијални центар Сребреница - Поточари, Организациони одбор за обиљежавање 11. јула 1995. упутили су заједничко саопштење за јавност, у којем су изразили незадовољство због наредбе Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге против Ковачевића.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана