Из фабрике у Бијељини ускоро за Берлин крећу дијелови за возила "Тесла"

Срна
Из фабрике у Бијељини ускоро за Берлин крећу дијелови за возила "Тесла"

БИЈЕЉИНА - У њемачкој фабрици "Pass", која послује у Семберији, почела је производња дијелова за свјетски познати бренд возила "Тесла" који би ускоро требало да крену према Берлину гдје ће бити уграђени у аутомобиле, рекао је директор ове фабрике Радо Малетић.

Малетић је на састанку са директором Подручне привредне коморе Славицом Марковић рекао да је потребно мало времена да буде спроведено значајно унапређење производње - а ријеч је о роботској машини која производи шест врста производа.

-Она је потпуно компјутерски аутоматизована и склапа све позиције и знатно ће убрзати процес производње и повећати капацитет рада. За њену контролу треба ангажовати четири радника, а сама мијења 50 људи у процесу - истакао је Малетић.

Подручна привредна комора у Бијељини изразила је пуну спремност за помоћ и координацију у вези са потребама ове фабрике, која је, како су навели, одличан примјер сталног ширења обима производње, али и модернизације.

Из Подручне привредне коморе саопштено је да у фабрици "Pass" још бораве стручњаци из Кине који са радницима фабрике усавршавају детаље управљања и аутоматизације машина, а ускоро ће се вратити у Кину и домаће снаге ће у потпуности преузети све задатке.

Ово привредно друштво запошљава око 1.100 радника и организује производњу на око 23.000 метара квадратних, а у плану је градња још 14.000 метара квадратних.

"Pass" има проблем недостатка радне снаге због чега је најављена аутоматизација послова неопходна.

У овом тренутку "Passu" недостају инжењери машинске струке који би контролисали достигнути степен аутоматизације рада и радили на његовом унапређењу, али учествовали и у другим областима модернизације рада.

" Pass ", поред дијелова за "Теслу", израђује дијелове и за "Порше", "Јагуар", "Фолксваген", "Ауди", "Волво", "Мерцедес" и друге свјетски познате брендове.

Када је ријеч о производњи дијелова за "Теслу", у " Pass " је из тог гиганта стигла посебна машина вриједна непуних 1,4 милиона евра (око 2,7 милиона КМ). Машина је довезена у Бијељину и она прави разне врсте производа, укључујући цјевчице.

Директор Подручне привредне коморе Бијељина истакла је да је производња дијелова за "Теслу" значајна не само за овај град, него и за Републику Српску и БиХ.

-И за Семберију и Републику Српску је изузетно значајно да привредници из Њемачке увиде да се и на овом простору може успјешно пословати, да можемо обезбиједити све потребне услове за ефикасан рад и, у пословном смислу, изузетно пријатељско окружење - рекла је она.

Марковићева је додала да су власници фабрике " Pass" показали предузетнички дух и иницијативу те да је сада на Привредној комори да им помогне.

-У априлу ове године обратили су нам се иницијативом за изградњу раскрснице на магистралном путу који пролази поред фабрике. Комора Бијељина се ангажовала са „Путевима Републике Српске“ и координисала потезе са Министарством саобраћаја и веза, Одјељењем за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине да се изгради раскрсница и несметан прилаз фабрици - нагласила је Марковићева.

Према њеним ријечима, након ангажовања Подручне привредне коморе у Бијељини, "Путеви Републике Српске" су прихватили иницијативу за саобраћајно уређење, уз обавезу града Бијељине да изради потребну документацију.

-Уложићемо даље напоре да се тај пројекат што прије реализује, али не само он него и други -  рекла је Марковићева и истакла да је Комора увијек на услузи привредним друштвима, те да их радује успјешна координација и успјех у рјешавању проблема и стварање окружења за боље пословање и запошљавање људи, као и остварење већег бруто производа Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана