Из часа у час: Одржан протест на четири локације међуентитетске линије ФОТО VIDEO

Г.С.
Foto: РТРС

На међуентитетској граници у Источном Сарајеву одржан је мирни скуп грађана у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ организатор је скупова подршке на међуентитетској граници у Источном Сарајеву, као и Добоју, у Лопарама на Мајевици и Невесињу у источној Херцеговини.

19.00 Цвијановић: У Српској неће одлучивати странци него изабрани представници народа

ДОБОЈ - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да у Републици Српској неће одлучивати неизабрани странци нити правосудна инквизиција, већ демократски изабрани представници народа.
"Мирно, достојанствено, демократски. Ако не може у недемократском Сарајеву, може у слободној Републици Српској", нагласила је Цвијановићева, која је у Добоју присуствовала окупљању грађана на међуентитетској граници у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу.

Она је нагласила да право на окупљање и на став нико не може и неће одузети.

"Граница постоји", навела је Цвијановићева на "Инстаграму.

18.50 Вишковић: Из И. Сарајева порука јединства; Дошли смо да бранимо институције Српске

Премијер Републике Српске Радован Вишковић на мирним протестима - Граница постоји у Источном Сарајеву, поручио је да су грађани јединствени у одбрани институција Српске.

- Истазали смо овдје своје негодовање и противљење, зато што неко позива на кривичну одговорност људе који само раде свој посао. Предсједник Српске дужан је да потпише указ, а директор Службеног гласника да га објави. То је у складу са Уставом и Законом - каже Вишковић.

Вишковић је рекао да на протест нико није дошао да брани појединца, него иституције Српске.

- Не може нико да игнорише Српску и српски народ. Позивам колеге из ФБиХ на договор, јер само договор представља будућност БиХ. Морамо да уважавамо једни друге - казао је Вишковић.

18.45 Балони у бојама заставе Српске на крају скупа у Добоју

Грађани окупљени на скупу у Добоју на крају мирног скупа пустили су у ваздух балоне у бојама српске заставе.

На скупу у Добоју били су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић те шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

18.35 Милинковић: Народ је устао против правног насиља

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је током протестног окупљања на ентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да је народ устао против правног насиља и да се мора подвући црта и мирним окупљањем поручити да постоји граница преко које се не може.
"Народ је устао у заштиту институција Републике Српске и предсједника Српске", поручио је Милинковић.

Милинковић је нагласио да се "у овој квази држави БиХ дешава безвлашће у које је гурају они који се куну у БиХ".

"Они је праве квази државом уз помоћ странаца и човјека који никаквог легитимитета нема и који је овдје дошао да мијења правила и, чак, мијења изборну вољу грађана. Већинска воља грађана мора да се поштује и то је демократија", поручио је Милинковић.

18.30 Заједничка порука из Лопара: Нећемо одустати од Републике Српске

На протестима "Граница постоји" у Лопарама грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске.

"Српски народ је увијек био уз своју државу, јер уколико изгуби њу и своје постојање доводи у питање", поручили су грађани.

Навели су да желе јаку и стабилну Српску.

"Ако допустимо да нас газе, живјећемо као што данас живе Срби у ФБиХ. У Сарајеву би данас био читав српски народ, а то они не желе да пошаљу у свијет", рекао је Александар Влачић.

"Предсједнику Републике Српске се суди само што поштује Дејтонски споразум. Нико овдје не жели сецесију, али желимо јаку и стабилну Републику Српску", рекао је Алекса Лазаревић.

18.20 Авдаловић: Са изабраним званичницима се међународна заједница не може поигравати

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је током протестног окупљања на међуентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да није битан број оних који су на скупу него порука међународној заједници да не могу да излазе из оквира Дејтонског споразума.
Авдаловић је истакао да је БиХ земља три конститутивна народа и два ентитета и да ту има мјеста за свакога.

"Свако има своја права која су загарантована, поготово када је ријеч о изабраним представницима. Ту међународна заједница није у праву. Изабрани представници, ма гдје год били, су изабрани, њих је изабрао народ и са њима се не може поигравати нико, па ни међународна заједница", рекао је Авдаловић на скупу у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

Он је додао да ово није позив на нечији линч, већ јасна порука народа.

18.15 Радановић: Српска је најважнија, бранимо институцију Предсједника Републике

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић поручио је данас у Источном Сарајеву да оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића представља директан удар на српство преко Дрине.
"Српство преко Дрине не може опстати без Републике Српске. Ни Срби у Федерацији, ни Срби у Хрватској који се наслањају Републику Српску не могу опстати без Српске", рекао је Радановић, обраћајући се на мирном скупу у Источном Сарајеву.

Истичући да је Република Српска једини гарант Србима да се неће поновити 1941. година, Радановић је изнио захтјев да се политичке оптужнице против предсједника Републике Српске и директора "Службеног гласника" зауставе.

"Циљ је јасан да они уклоне са политичке сцене. Знају да без тих људи српство нестаје и у Републици Српској и ФБиХ, са ове стране Дрине", рекао је Радановић.

Он је констатовао да су напади на Додика мотивисани сазнањем да он сваку побједу носи на својим леђима и изнесе је сам са својим сарадницима.

"Циљ је само један, њега спријечити у политичком дјеловању и због тога смо се, између осталог, окупили, али и због тога да кажемо да оно што се дешава у Федерацији не служи на част ни бошњачком ни хрватском народу – ломљење гробаља, лупање цркава, отимање шума, земље људима", нагласио је Радановић.

Он је навео да је у посљедње четири године евидентирао 10.500 случајева отимања земље људима.

"Странци који их штите и такозвани високи представник доприносе томе. Доприносе јачању великобошњачке политике, нису свјесни да ови што раде ломе један цијели народ који је и у Првом и у Другом свјетском рату био на страни побједника", навео је Радановић.

Радановић је подсјетио да је одржавању скупа на четири локације на међуентитетској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и Невесињу, претходила одлука МУП-а Сарајевског кантона да забрани мирни протест испред Суда и Тужилаштва БиХ.

Према Радановићевим ријечима, данима је ишао у Сарајеву од институције до институције настојећи добити дозволу за протестни скуп, али је на крају скуп отказан јер сарајевска полиција, правдајући се неиспуњавањем формалних захтјева, није могла да обезбиједи сигурност за људе који би дошли на тај скуп.

18.13 Ћурић: Нас 1.000 из Требиња је на скупу, сутра може бити 20.000

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је са протестног окупљања на ентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да је данас ту дошло око 1.000 Требињаца, а сутра може да буде и преко 20.000 како би поручили да се морају штитити институције Републике Српске.
"Ми смо за Дејтонски мировни споразум да се поштује, као и да се поштује институција предсједника Републике Српске без обзира ко био", рекао је Ћурић.

Он је истакао да ће и његова дужност градоначелника проћи, као и функција тренутног предсједника Српске Милорада Додика, али да треба заштитити функционере Републике Српске.

"Тужилаштво БиХ покушава да нам одузме земљу. Замислите да вама или мени одузму имовину и да кажу жнормално живите и стварајте и радитеж. То се не може тако. Све је ово могло да буде и у Сарајеву и у ужем кругу, међутим људи то нису дозволили. Није проблем. Данас нас је око 1.000, а сутра може да буде само из Требиња преко 20.000", поручио је Ћурић.

Он је нагласио да је народ за мирна окупљања.

"Нисмо ни за какве провокације. Велике жртве су пале за Републику Српску и порука је јасна. Ми данас уживамо у слободи коју су нам дали људи током рата деведесетих година који су створили Републику Српску", поручио је Ћурић.


17.55 На скуп подршке под мотом "Граница постоји" дошли су и градоначелник Источног Сарјева Љубиша Ћосић, као и начелници општина у саставу Источног Сарајева, те бројни грађани Сарајевско-романијске регије.

Скуп на међуентитетској граници обезбјеђују припадници МУП-а Републике Српске.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ организатор је скупова подршке Додику и Лукићу међуентитетској граници у Источном Сарајеву, као и Добоју, у Лопарама на Мајевици и Невесињу у источној Херцеговини.



Након што је сарајевски кантонални МУП-а забранио протест "Српска пред судом" планиран испреда комплекса правосудних институција у федералном Сарајеву, мирна окупљање грађана организована су на четири мјеста на међуентитетској граници – у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и Невесињу.
 

 

17.40 Радикалним организацијама из ФБиХ дозвољено окупљање у Сарајеву

На скупу код џамије Краља Фахда у Сарајеву окупила се неколицина радикалиста које је на овај скуп позвао активиста који је организовао анти ЛГБТ протесте Санин Муса.

Окупљени су развили заставе тзв. Армије БиХ.

"Постоји граница, али на Дрини и тамо ће и остати. Можете од Босне понијети само оно што вам остане на ципелама. Доћи са што више застава Републике Босне и Херцеговине/љиљанке и државне заставе! Позивам све патриотске организације и удружења широм Босне и Херцеговине да изађу у контраскуп и крену ка ентитетским линијама, тамо гдје Додикове присталице најављују окупљање", навео је Муса у свом позиву на овај контраскуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана