Из БиХ изнесено 4,5 милијарди марака!

Маријана Миљић Бјеловук
Из БиХ изнесено 4,5 милијарди марака!

САРАЈЕВО - Све више новца сваке године буде изнесено из БиХ, а 2023. је била рекордна, јер је преко граница транспортовано чак 4,515 милијарди марака, а махом је ријеч о парама које су из земље изнијеле комерцијалне банке.

У посљедњих пет година из БиХ је изнесено око 11,5 милијарди марака, а највише новца је преко границе транспортовано прошле године о чему свједочи и извјештај Финансијско-обавјештајног одјела (ФОО) СИПА за ту годину. Том одјељењу су од стране Управе за индиректно опорезивање (УИО) достављени подаци о укупно 877 случајева преноса новца преко границе чија је укупна вриједност 4,515 милијарди марака. Тај новац се, како је наведено у извјештају ФОО, највећим дијелом односи на изношење готовог новца из БиХ од стране комерцијалних банака.

Вриједност изнесеног новца из БиХ је у посљедњих пет година углавном расла па су тако у ФОО 2022. године достављени подаци о 808 евидентираних случајева преноса новца преко границе у вриједност од 3,673 милијарди КМ.

Надлежно Финансијско-обавјештајно одјељење је у 2021. обавијештено о 653 случаја преноса новца преко границе у вриједности од 2,897 милијарди марака.

У посматраном петогодишњем извјештају најмање новца из БиХ изнесено је 2020. године и тада је евидентиран 371 случају преноса новца преко границе у вриједности од 1,890 милијарди, док подаци за 2019. показују да је тада из БиХ транспортован новац у вриједности од 3,287 милијарди марака.

Све је више примједби и приговора посљедњих мјесеци на рад банака на домаћем финансијском тржишту, а посебно након што су оне једнострано одлучиле да раскину уговоре са компанијама и лицима која се налазе под америчким санкцијама.

Економиста Марко Ђого рекао је да БиХ има систем каренси борда, валутног одбора који је октроисан у БиХ, односно дио је Дејтонског мировног споразума.

- По Дејтону је тај систем требало да функционише шест година, односно до 2001. године, али смо га продужили јер не постоји консензус унутар БиХ да се он замијени било чим другим. У склопу тог система је и могућност изношења готовог новца јер то заправо гарантује повјерење у домаћу валуту. Дакле, направили смо такав систем који омогућава изношење готовог новца, а једино о чему мора да се брине том приликом је да се не ради о прању новца. Дакле, не може се слободно износити новац ако није доказано његово поријекло - казао је “Гласу” Ђого.

Теретски, у овој држави, појашњава он, могуће је неко имање продати за десетине милиона марака те уз потврду тај новац ставити у гепек аутомобила и изнијети га из земље.

- У нашем систему је једноставно уграђено да се то може. То је један аспект приче, а други је што смо ми неконкурентна економија и овдје има доста сиве зоне па се често тај новац износи и ван ових званичних токова - наводи Ђого и додаје да је читав систем направљен да буде транспарентан, али не и конкурентан.

Банке су некада, наглашава, овдје доносиле новац, а то је престало да се дешава још од периода велике економске кризе 2008. године.

- Банке више не доносе овдје новац, оне нама у суштини позајмљују наше паре. Односно, наши грађани узму од државе депозите, на основу тог новца банке дају кредите, а на тој разлици зарађују. То се зове нето каматна маржа на основу које банке остварују добит, која није мала и мјери се са стотинама милиона марака. У суштини све ово показује да смо ми мета неке транзиције у којој се нисмо снашли. Препустили смо се томе да туђи капитал управља нашим новцем, да на нама зарађује и да на крају тај новац износи из земље - закључио је Ђого.

Навео је да је Агенција за банкарство недавно донијела одлуке, према којима се неће више моћи износити добит банака без претходне сагласности надлежних.

- То је једна мјера којом се покушава једно затечено стање промијенити, али је проблем што смо ми себе уопште довели у то стање. Практично испадамо неспособни да се бавимо банкарством - закључио је Ђого.

Манипулације

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да посљедњих дана добија притужбе грађана Републике Српске да код банака које послују у Српској не могу остварити своје право које им припада по Уставу и закону.

- Наредних дана изнијећу конкретне податке о банкама и њиховим манипулацијама, да бисмо заштитили грађане и њихова права - написао је предсједник РС Милорад Додик на друштвеној мрежи “Икс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана