Ивица Дачић за "Глас": Једини "дух Дејтона" је његово "слово"

Ведрана Кулага Симић
Ивица Дачић за "Глас": Једини "дух Дејтона" је његово "слово"

Србија са великом пажњом прати кретања унутар БиХ, не само због тога што је реч о суседној држави и изузетно важном партнеру, већ и зато што је то обавеза Србије, као гаранта Дејтонског споразума. За нас није прихватљиво било какво прављење разлике између тзв. "духа Дејтона" и онога што пише у том Споразуму, тј. "слова Дејтона".

Поручио је то у интервјуу за "Глас Српске" први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дејтонски споразум је, истакао је, резултат компромиса, тешко постигнут и деликатан баланс између два супротстављена концепта уређења БиХ, а сваки покушај нарушавања тог баланса може да доведе до дестабилизације БиХ, а тиме и цијелог региона.

- Према мом чврстом уверењу, многи од оних који се залажу за примат тзв. "духа Дејтона" над "словом Дејтона" заправо директно нарушавају поменуту равнотежу, односно покушавају да један концепт уређења БиХ подреде другом. За Србију то није прихватљиво. Другим речима, једини "дух Дејтона" јесте доследна примена оригиналног "слова Дејтона" - подвукао је Дачић.

ГЛАС: У неколико наврата сте, само у посљедње вријеме, истицали да Србија сигурно не стоји иза рушења БиХ, нити то подржава, али да се апсолутно противи нападима и покушајима рушења Републике Српске. Како Српска може да се одбрани и да тако и опстане?

ДАЧИЋ: Констатацију да Србија сигурно не стоји иза рушења БиХ могу да поновим и овом приликом. Република Србија је у претходном периоду, а посебно током последњих десет година уложила изузетан напор како би се укупна клима у региону побољшала и све државе региона оријентисале ка сарадњи и што чвршћем повезивању. То Србија чини, јер је то у сопственом њеном најбољем интересу. Таква одговорна и ка будућности оријентисана политика подразумева и отклон од наратива базираног на сукобима и поделама, односно висок степен уздржаности према изјавама (укључујући и оне које дају страни државни званичници) чија је свесна или несвесна намера да се Србија и српски народ континуирано увлаче у спиралу бесконачног узајамног оптуживања за трагична дешавања у прошлости. Нажалост, поменути тренд је значајно ојачао у последње време, а посебно након ескалације сукоба и избијања рата у Украјини – што су неки актери без икаквог основа и повода искористили за обнављање напада и оптужби према Србији и српском народу.

ГЛАС: Колико Србија, као гарант Дејтона, води рачуна о БиХ и Српској као њеном равноправном дијелу?

ДАЧИЋ: Република Србија, као гарант Дејтонског споразума, као држава која се суочава са грубим кршењем међународно обавезујућих споразума и на сопственој територији, али и као одговорна чланица међународне заједнице и незаобилазан фактор када је реч о регионалној стабилности истрајава на позицији да сви документи прихваћени од стране међународне заједнице морају да буду поштовани. Дејтон је један од темељних докумената на којима почива мир и стабилност БиХ, али и ширег региона и, истовремено, документ који нема алтернативу када је реч о устројству БиХ.

ГЛАС: Вјерујете ли у будућност овакве дејтонске БиХ? Колико времена или генерација би могло још да прође прије него тематика с почетка деведесетих година прошлог вијека нестане из фокуса политике?

ДАЧИЋ: Није на Републици Србији да се изјашњава о будућности дејтонске БиХ, већ је то искључиво на три конститутивна народа и два ентитета који су препознати Уставом БиХ, који је саставни део Дејтонског споразума. Лично, могу да разумем незадовољство актера политичког живота у БиХ, као и одређену фрустрацију због компликованог механизма одлучивања, укључујући и о измени устројства БиХ. С друге стране, имам озбиљну бојазан да би сваки покушај наметања решења, које није резултат консензуса три народа и два ентитета, могао само додатно да закомпликује ситуацију и да дестабилизује како БиХ, тако и шири регион. Чини ми се да неки актери покушавају да инструментализују спољне околности, а да једини резултат тога може да буде поништавање позитивних резултата остварних током безмало три деценије од окончања оружаног сукоба у БиХ. Тај сценарио би морао да буде избегнут по сваку цену.

ГЛАС: Са великим проблемима суочава се и Србија, посебно на југу. Вјерујете ли у искрен дијалог са представницима самопроглашених институција у Приштини и да ће у догледно вријеме бити и формирана заједница српских општина?

ДАЧИЋ: Вама је познато да сам са председником Вучићем од почетка укључен у дијалог под посредовањем ЕУ и после више од десет година колико траје могу само да кажем да је наша страна испунила све што је договорено и да све што кочи, опструира и чини да решења још нема иде на душу Приштини и онима који је подржавају у овом процесу. Не надамо се ничему, само инсистирамо на томе да се преузете обавезе коначно испуне. А то је једна једина обавеза, формирање заједнице српских општина. Док се та обавеза из Бриселског споразума не спроведе, бесмислено је да се договарамо о било чему другом.

ГЛАС: Да ли је то једини начин да се сачува Косово и Метохија, с обзиром на то да у јавности и саме Србије има оних који тврде да је Космет заправо изгубљен и да је све остало само замазивање очију?

ДАЧИЋ: Све док је Србија укључена у решавање овог питања, Косово и Метохија је неотуђиви део Србије, онако како и пише у нашем Уставу. Ако је Косово и Метохија изгубљено за Србију, као што неки кажу, а зашто и даље разговарају са нама, и нарочито зашто без нас не могу да нађу ниједно решење, него траже да учествујемо у прављењу тог решења? То је резултат политике коју водимо већ годинама и она је једино заслужна што Косово и Метохија данас није независна држава.

ГЛАС: Има ли још земаља које се спремају да повуку признање Космета?

ДАЧИЋ: Све док се не оконча процес који је у току и то на начин који ће бити прихватљив Србији, биће оних који ће желети да преиспитају своју ранију одлуку о признању Косова. Ми смо показали да је до сада то учинио велики број чланица УН, јер су уважили наше аргументе да је ово питање и даље отворено и да признање Косова није у складу са међународним правом.

ГЛАС: Како гледате на упорно повлачење паралеле између Српске и Косова и Метохије те тврдњи и из Приштине да неће дозволити нову Републику Српску?

ДАЧИЋ: Ово најбоље одсликава дупле стандарде са којима се суочава Србија и српски народ генерално. Селективно и тенденциозно бирање аргумената, односно квази-аргумената је нешто са чиме се наша држава суочава већ деценијама уназад. Оно што јесте заједничко у оба случаја је то да се крше међународне обавезе, по правилу на штету Србије и српског народа и то да они који то чине не сносе одговарајуће последице.

ГЛАС: Ваш колега, руски министар спољних послова Сергеј Лавров, најавио је недавно да Москва и Београд договарају да одете у посјету Русији? Какви су односи Србије и Русије те генерално поглед Србије на евидентну нову подјелу свијета на Исток и Запад?

ДАЧИЋ: Ми имамо врло јасну позицију и дефинисали смо је још у марту прошле године одлуком Савета за националну безбедност и њу спроводе сви наши органи. Ми подржавамо суверенитет и територијални интегритет Украјине, као што тражимо од свих осталих да подржавају и суверенитет и територијални интегритет Србије. То је наш чврст темељ у међународним форумима, пре свега у УН. А што се тиче подела, о којима говорите, Србија жели да и у најкомпликованијим међународним односима, какви су и данас, сачува оно што јој је једино битно, а то су интереси наше земље и нашег народа. Када је о сврставању реч, Србија се сврстава само на своју страну. Сви у свету врло добро знају ту нашу позицију и нису њом увек задовољни, ни на Западу ни на Истоку. Али они је поштују као чврсту и аргументовану политику једне државе која држи до себе.

"Бајрактари"

ГЛАС: Има ли Србија одговор на то што је Турска наоружала Космет "бајрактарима"? Шта можете да поручите?

ДАЧИЋ: Испорука "бајрактара" Приштини је изузетно негативна по више основа: прво, достављање било које врсте наоружања која може да наруши безбедносни баланс је лоша вест; ако је то регион у коме су тензије у порасту – то је још лошије; ако то наоружање достављате страни која је већ дуже времена препозната не само као некооперативна страна, већ као страна која опструира било какав договор, без било каквих назнака да ће се понашати у складу са основним нормама понашања у међународној заједници - то већ добија више него забрињавајуће размере. Треба ли уопште помињати да је противно и даље важећој резолуцији 1244 Савета безбедности УН постојање било каквих оружаних снага на Косову и Метохији – изузев оних које би реаговале у случају пожара, односно елементарних катастрофа. Сасвим сам уверен да те беспилотне летелице Турска није испоручила Приштини с циљем раног упозоравања од шумских пожара. Другим речима, испорука "бајрактара" Приштини је вишеструко негативна, штетна, па и опасна за стабилност региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана